Споживай розсудливо

Споживай розсудливо

Близько 30% продуктів харчування, придбаних для святкування новорічних свят, неминуче опиняються у сміттєвому баку - таку статистику наводить Центр управління відходами.

То чому ж той самий «салатік» виявився зайвим, чому така величезна кількість їжі приречена бути викинутою?

З кожним роком культура нерозумного споживання тільки набирає обертів, адже загальний рівень розвитку людства росте, з ним зростає кількість вільного часу і рівень середнього доходу. Людина вже дуже давно перестала думати, що треба йти і полювати, щоб прогодувати себе і свою сім’ю. У наш час все необхідне можна просто купити і це не займає багато часу.

Однак більшість людей зараз не живе за принципом «купую тільки те, що дійсно потрібно», навпаки люди купують те, що просто хочуть купувати і це далеко не завжди потрібні їм речі.

У торгівлі та сфері обслуговування зменшилась роль дрібних магазинів, в пріоритеті великі торгові центри та супермаркети. Відвідування магазинів та шопінг стали популярною формою дозвілля та самоціллю (коли товари купуються не у зв'язку з практичною необхідністю, а для якогось морального задоволення, «покупки заради покупок»).

Саме через свою власну нерозсудливість, деякі групи людей зараз почали практикувати більш аскетичний стиль життя, не купувати величезну кількість речей, які потім просто лежать у шафі, більш розумно підходити до свого раціону, аби не викидати так багато сміття.

Багато українців на новорічні свята хочуть, щоб їх стіл ломився від їжі, але насправді не думають про те, скільки з цього столу вони просто викинуть. Тому хочеться дати їм пораду, більш розсудливо продумувати новорічний стіл і загалом свої покупки.

Максим Квасов

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися