29 серпня 2022 р. 09:20

Одеські кінематографісти вимагають вигнати оператора фільму, який демонструють на фестивалі у москві, зі спілки (оновлено)

Фото: з сайту студії "Тур де фор". Наталія Князєва та Сергій Колбінєв

(Фото: з сайту студії "Тур де фор". Наталія Князєва та Сергій Колбінєв)

Одеське відділення національної спілки кінематографістів України заявило, що її члени глибоко обурені зрадницькою поведінкою оператора Сергія Колбінєва і категорично наполягають на неможливості перебувати з ним, як мінімум, в єдиному творчому середовищі. 

Про це йдеться в заяві спілки, оприлюдненій у Facebook.

"Наче грім серед ясного неба прозвучало сьогодні, 28 серпня 2022 року, здавалося б, рутинне повідомлення руZької преси про те, що в так званому «міжнародному кінофестивалі» на москві, та ще й під керівництвом сумнозвісного покидька нікіти михалкова, та ще й у спеціальній програмі «РуZZкий след» (?!!) бере участь фільм «Кроткая», створений у якомусь невідомому приватному закладі кількома мешканцями Одеси. А до того ж, одним з тих, чиє прізвище тричі згадується у титрах цієї стрічки (соавтор фільму, оператор та актор-виконавець) – виявився… Сергій Колбінєв, який входить до складу членів Національної спілки кінематографістів України", - йдеться в заяві.

Сергій Колбінєв – оператор-постановник. Працював на Одеській кіностудії, є співзасновником кіностудії Cinemastudio. 

Втім це не єдине прізвище, яке зацікавило в цьому фільмі одеських журналістів та пересічних містян. Справа в тому, що серед акторів, залучених у кінострічці, фігурують Вікторія Вугельман та Давид Вугельман. Люди із відповідними іменами та прізвищами фігурують у багатьох декларація заступника Одеського міського голови Павла Вугельмана як дружина та син.  

Окрім родичів віцемера та оператора у створенні картини "Лагідна" ("Кроткая")  брали участь: кінорежисерка Наталія Князєва та актори одеської студії-театру Tour de Force також у стрічці лунає одеського композитора Стаса Михайленка.  В провідних ролях знялися Сергій Марков, Любов Агріст, Сергій Колбінєв, Тетяна Зенкова, Андрій Волков, Валерія Виноградова, Анна Волошина.

Однак, якщо у студії наполягають, що виступають за збереження "на Україні Великої класичної культури" та зазначають, що фільм подавали на кілька фестивалів ще минулого року, тож московський лише один з них, то композитор, натомість, обурився та заявив, що соромиться участі в створені картини. Стас Михайленко зазначив, що кінострічку почали знімати ще 12 років тому й саме тоді він співпрацював із Tour de Force.

  

Зазначимо, що президентом цього кінофестивалю у москві є нікіта міхалков, російський режисер, відомий своєю підтримкою політики путіна та війни в Україні.

12:01 Дружина віцемера Одеси Вікторія Вугельман визнала, що брала участь у зйомці фільму проте наголосила, що вони із сином працювали у картині два роки тому, тож ніякого відношення до демонстрації стрічки на фестивалі в москві не мають.

Між тим, раніше, президентська рада Всесвітнього клубу одеситів ухвалила відставку віцепрезидента клубу Валерія Хаїта - координатора та автора ідеї проведення в Одесі Міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля.  

Окрім того, як повідомили у Всесвітньому клубі, організація вийшла зі складу засновників Премії Бабеля, а її координатор Валерій Хаїт заявив про призупинення проведення цієї Літературної премії. 

У липні віцепрезидент Всесвітнього клубу одеситів Валерій Хаїт заявляв, що вважає рішення Одеського муніципалітету про призупинення співробітництва із клубом хибним.

За два дні до того Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив, що Одеський муніципалітет призупинив співробітництво із Всесвітнім клубом одеситів через російських письменників серед членів журі та лауреатів премії Ісаака Бабеля.

Йдеться про ситуацію, коли дипломантом премії Ісаака Бабеля-2022 став росіянин Лев Усикін зі своїм оповіданням "Марки", а серед лауреатів премії двоє росіян: Тетяна Хохріна – за цикл "Малахівські оповідання" та Григорій Ряжський за оповідання "Ідіотик", розділили третє місце. 

І це був вже не перший випадок, коли премію отримували прихильники "русского мира". Наприклад, минулого року цю премію отримав  російський письменник Денис Гуцко. Він вже тоді був відомий своєю прихильністю до діючого режиму в російській федерації, критикою Збройних сил України та акцій протесту в рф проти дій чинного політичного режиму в цій країні. 

Поділитися