29 квітня 2024 р. 10:02

Миколаївський фонд організував всеукраїнську мистецьку акцію "Малюнок надії"

ФОТО: Суспільне

(ФОТО: Суспільне)

Благодійний фонд "Янголи нескорених" з Первомайська організував всеукраїнську мистецьку акцію "Малюнок надії" на підтримку українських воїнів, що перебувають на лікуванні та реабілітації після поранення.

З 20 березня по 23 квітня надійшло 260 художніх робіт з дев'ять областей України, експозицію відправили до шпиталю.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

За словами голови БФ "Янголи нескорених" Катерина Баранюк, поштовхом до організації благодійної мистецької акції була поїздка до військового шпиталю у Львові.

У шпиталі є коридор, по якому везуть на операції поранених бійців, своєрідний коридор між життям і смертю. У закладі сказали, що у них є мрія — оформити стелю малюнками. Думала це зробити зусиллями своїх вихованців студії. Але шлях від Львова до Первомайська довгий, по дорозі подумала: залучити до акції наших людей, — розповіла мисткиня.

До акції долучились митці зі Спілки художників України та зі Спілки народних майстрів України. Усього до проєкту долучились дев'ять областей України, з 17 міст.

За словами директорки, картини й малюнки до фонду надходили й після останнього дня приймання робіт. Вік учасників від 4 до 60 років.

"Це "Малюнок надії". У когось надія — це сонце, у когось — птахи, які прилітають навесні, у когось — тварини. Малювали для хлопців у шпиталі матусі, у яких сини в полоні, малювали діти, у яких хтось з рідних на фронті. Це наш своєрідний донат і подяка військовим. І, коли вони побачать кількість долучених людей, це буде надихати, що ми про них думаємо, підтримуємо і дбаємо про їхнє емоційне здоров'я, — зазначила Катерина Баранюк.

Культурно-мистецька асоціація "Арт-спокуса", що об’єднує 35 майстринь Миколаївщини, першою підтримала ідею мистецької акції. Також долучили майстриню-експерта з таврійського розпису з Куцурубської громади Любов Паранюк, яка представляла ГО "Центр освіти і навчання дорослих Півдня".

Роботи були представлені з 23 по 25 квітня у Первомайському краєзнавчому музеї, 26 квітня експозицію відправили до шпиталю у Львов.

Днями у Миколаєві відбулася чергова акція на підтримку полонених, зокрема, миколаївських морпіхів. Рідні військовополонених закликали суспільство підтримати їх. Вони звертають увагу на порушення росією норми міжнародного права та утримування у нелюдських умовах українських Захисників.

А на Херсонщині облаштували Пункт незламності для Захисників. У Пункті незламності захисники та захисниці можуть випрати свої речі, прийняти теплий душ, випити гарячий чай та каву або розігріти їжу. І все це безоплатно. 

також миколаївські морпіхи брали участь у марафоні в Лондоні за для того, щоб привернути увагу суспільства до війни в Україні. Воїн 36 окремої бригади морської піхоти Георгій Рошка разом з побратимом Олексієм Руденком взяли участь у Лондонському марафоні, щоби привернути увагу до війни Росії проти України, зібрати кошти на відновлення українських захисників та нагадати, що їхні побратими досі перебувають у російському полоні.

Анна Бальчінос

Поділитися