03 липня 2023 р. 12:38

Рішення про підвищення тарифу на воду скасували

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала своє рішення щодо підвищення тарифу на воду, яке ухвалила 29 червня.

Про це повідомили у пресслужбі НКРЕКП.

Регулятор також розпочинає консультації з Кабінетом Міністрів України та всіма зацікавленими сторонами задля напрацювання справедливого соціального рішення, яке зможе забезпечити додаткові фінансові ресурси з Державного бюджету або інші компенсаторні механізми для покриття витрат водоканалів.

Річ у тім, що напередодні, 2 липня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення НКРЕКП не погоджувалося із Кабінетом міністрів України. 

"Рішення не прийнятні. Рішення не погоджені з Урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах як енергетика та тарифоутворення. Непогоджені рішення комісії йдуть у розріз із політикою Уряду", - заявив прем'єр.

Він також повідомив, що доручив міністру енергетики та міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень.

Раніше комісія прийняла рішення про підвищення тарифів на воду з 1 липня 2023 року в середньому на 32% залежно від водоканалу. У НКРЕКП розповіли, що тарифи буде піднято для 34 підприємств, серед них також ТОВ "Інфокс" (філія "Інфоксводоканал"), який здійснює водопостачання на території Одеси. Також відомо, що підвищення вартості водопостачання відбудеться у два етапи - 1 липня та 1 вересня.

Востаннє тарифи на воду підвищували ще до повномасштабного вторгнення - у грудні 2021 року.

Разом з тим, підприємці відчують на собі зростання тарифу на електроенергію. З 1 липня для бізнесу почнуть діяти нові граничні ціни.

Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною до 1 травня 2024 року. Усі клієнти отримують газ відповідно до річного тарифного плану "Фіксований". Період дії тарифу з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року включно. Тобто й надалі ціна складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Кирилл Бойко

Поділитися