01 травня 2024 р. 17:03

Бюджетний мільярд та реконструкція водогону: миколаївська прокуратура вимагає розірвати контракти

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Триває боротьба навколо результатів скандальних 12 тендерів з реконструкції магістрального водогону у Миколаєві вартістю понад мільярд гривень.

Господарський суд Миколаївської області розглядає позови прокуратури про розірвання трьох найбільших договорів та повернення до бюджету близько 70 мільйонів, сплачених торік. 

Про це повідомляє Nikcenter з посиланням на інформацію з Єдиного реєстру судових рішень.

Позови подав перший заступник керівника Миколаївської обласної прокуратури. Прокуратура на підставі порушень під час проведення тендерів, виявлених Південним офісом Держаудитслужби, наполягає на визнанні недійсними трьох найбільших договорів вартістю близько 600 мільйонів гривень.

Йдеться про дві угоди із ТОВ "Миколаївміськбуд" на 119,2 мільйона гривень та на 235,8 мільйона гривень. Так само під загрозою контракт ТОВ ВКФ "Газводмонтаж" вартістю 239,8 мільйона гривень.

Також прокуратура вимагає повернення на рахунки департаменту містобудування, архітектури та капбудівництва Миколаївської ОДА сплачених за цими контрактами 69,7 мільйона гривень.

За даними Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, загалом за контрактами з реконструкції водогону підрядники встигли отримати близько 100 мільйонів гривень. Невикористані кошти повернулися до державного бюджету. 

Однак тепер йдеться лише про 6 ділянок. Зокрема, фінансування надано на три ділянки, договори за якими наразі оскаржила прокуратура: від вулиці 2-га Січова до вулиці Приміська (99,7 млн грн); по вулиці Молодіжна (251,3 млн грн); по вулиці Новозаводська та проспекту Миру (242,9 млн грн).

Раніше, на ремонт сільського водогону на Миколаївщині включили труби у 2,5 раза дорожче ринкової ціни. Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області Держводагентства за результатами тендеру замовив ТОВ "Гранд-Строй-Альянс" реконструкцію водогону вартістю 7,39 мільйона гривень.

У грудні мали реконструювати частину водогону від смт. Казанка до с. Володимирівка. Згодом частину демонтажних робіт і фінансування в обсязі 1,14 мільйона гривень перенесли на жовтень 2024 року. 

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Держаудитслужба почала перевіряти тендер на підставі ознак порушень закону.

У березні 2024 року Уряд виділив 125,5 мільйонів гривень з резервного фонду державного бюджету на водопостачання Миколаєва.

Фінансування відбуватиметься в межах відповідної бюджетної програми із резервного фонду держбюджету. Розпорядником коштів визначили Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Вже понад два роки, як Миколаїв лишається без води. Французька компанія "Іджис" за кошти Європейського інвестиційного банку дослідила п'ять різних джерел постачання питної води в місто. Для цього потрібно побудувати станцію водозабору, водопровід для постачання води, очисні споруди.

За словами директора КП «Миколаївводоканал» Бориса Дуденка місто почало працювати над відновленням питного водопостачання ще у 2022 році. Для реалізації відновлення магістральних водопроводів у 2023 році з державного бюджету виділили близько 1,2 мільярда гривень.

 

Анна Бальчінос

Поділитися