03 грудня 2023 р. 12:38

Суд поновив провадження у справі про суперечку між двома парафіями за собор в центрі Одеси

Встановлення нового хреста на куполі собору 20 жовтня. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Встановлення нового хреста на куполі собору 20 жовтня. Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Господарський суд Одеської області поновив провадження за позовом парафії Різдва христового Української Православної церкви (Київського патріархату) проти, управління Одеської єпархії Православної церкви України через собор на вулиці Пастера в центрі Одеси.

Як зазначається в ухвалі суду, справу призначили до судового розгляду на 20 грудня.

Парафія Київського патріархату звернулася до суду у 2020 році з вимогою повернути їй в користування церкву Храму Різдва христового на вулиці Пастера, 5, що перебувала в її користуванні на підставі охоронного договору на користування пам`яткою містобудування та архітектури від 28 травня 1998 року.

Як стверджують у Київському патріархаті, представники Православної церкви України вирішили незаконно заволодіти храмом для чого єпископ Павло видав указ про призначення Теодора Оробця, який також є представником Православної церкви України, настоятелем Релігійної організації парафії Різдва христового Одеси Одеської та Балтської парафії. Теодор Оробець своєю чергою уклав з товариством з обмеженою відповідальністю "Варта міста плюс" договір на охорону вказаного об'єкту.

У 2021 році провадження зупинили до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі, яку розглядав Господарський суд Києва, й у якій вимагалося:

  • Визнати протиправними, та скасувати реєстраційних дій Одеської обласної державної адміністрації щодо державної реєстрації зміни назви релігійної організації з "Релігійна громада Різдва Христового парафії Одесько-Балтської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату" на "Релігійна організація Парафія Різдва Христового м. Одеси Одеської та Балтської Парафії".
  • Зобов'язати Одеську обласну державну адміністрацію повернути Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у попередній стан.
  • Визнати протиправними, та скасувати реєстраційні дії Одеської обласної державної адміністрації щодо державної реєстрації запису про нового керівника парафії Теодора Оробця.

Зазначимо, що голова Православної церкви України Єпіфаній відвідав Одесу 20 жовтня для того, аби освятити хрест на купол кафедрального собору Різдва Христового у центрі міста перед встановленням його на куполі собору.

Храм був заснований на початку XIX століття та існував як церква при інфекційній лікарні. Церкву побудували та відкрили у 1814 році. У голодні роки вона була притулком для знедолених людей.

За радянських часів частину храму займала лікарня. Лише у 1990 роках приміщення вдалося повернути та відновити храм. На жаль, документів про те, яким він був раніше, не збереглося. Оригінальний розпис на стінах та іконостас були знищені, тому відновлення храму довелось робити фактично з нуля, замовляти вівтар у житомирських майстрів, по-новому розписувати стіни.

У 2013 році храм отримав статус кафедрального собору за вказівкою Патріарха Київського Філарета. З цього часу одеський храм Різдва Христового став центральним храмом Київського патріархату в Одеській області, яким був до 2018 року коли в Україні відновили Київську митрополію константинопольського патріархату. Ця митрополія отримала документ — Томос, який надавав їй автокефалію. Усі православні єпископи із кафедрами на території України із жовтня 2018 року автоматично опинялися у Київський митрополії Константинопольського патріархату. 

Кирило Бойко

Поділитися