07 травня 2024 р. 16:57

Чому в Одесі буксує деколонізація: Інтент.Інсайт з експертом

Олександр Городілов. Фото: Facebook

(Олександр Городілов. Фото: Facebook)

Інтент продовжив серію щовівторкових прямих етерів-бесід з експертами й цього разу вирішили обговорити деколонізацію та проблеми її проведення в Одеській області.

Гість студії — представник Українського Інституту Національної Пам'яті Олександр Городилов.

Зазначимо, що 25 квітня Верховна Рада повинна була розглянути постанову щодо деколонізації, проте голосування не відбулося.

Під час засідання мало вирішитися питання нових назв для селищ та міст в тому числі й для Одещини – Южне, Суворове, Тарутине, Бородіно та Березине, а також пари десятків сіл в області. 

Раніше комітет з питань організації державної влади регіонального розвитку та містобудування на засіданні підтримав перейменування 11 населених пунктів в шести районах Одеській області.

20 березня 2024 року комітет підтримав перейменування 109 населених пунктів, з них 11 одеських.

Цікаво, що  перейменування міста Южне фігурує в рішеннях комітету і 20 березня, і 10 квітня. В рішенні 10 квітня в назві Порт-Анненталь стало на одну літеру "н" більше.

Це буде вже п'ятий етер Інтент. інсайт.

До цього з адвокатом Андрієм Лещеном обговорили нові обмеження у наданні консульських послуг після ухвалення нового закону "Про мобілізацію".

Тематикою випуску 23 квітня стали проблеми громадського транспорту, які Валерій Болган обговорював із депутатом Петром Обуховим.

Тематикою другого випуску стали укриття. Разом з гостем студії Володимиром Харіщаком, заступником директора департаменту муніципальної безпеки — начальником управління  з питань цивільного захисту, оговорили ситуацію з укриттями в Одесі, що робити та до кого звертатися у випадку зачиненого сховища і не тільки.

Тематикою нашої першої зустрічі стали "Воєнні злочини росії проти України". Поговорили про фіксацію воєнних злочинів в Одеській та Миколаївській областях, для чого їх потрібно фіксувати, хто і як це робить та які результати вже є у правозахисників. Гостем студії був голова правління УГСПЛ Анатолій Бойко.

Кирило Бойко

Поділитися