14 лютого 2024 р. 14:03

Оновлено! Миколаїв стане дружити с фінським містом

ФОТО: Kirsi Lönnblad/Yle

(ФОТО: Kirsi Lönnblad/Yle)

Фінське місто Котка вступає в побратимські відносини з українським Миколаєвом. 

Угоду підпишуть мери міст - Еса Сірвіо та Олександр Сєнкевич.

Про це інформує фінська Служба новин Yle.

Фіни часто влаштовують біля мерії заходи на підтримку України. 

Життя в місті-побратимі все ще затьмарене війною. Багато людей були евакуйовані з міста, і в місті час від часу проводяться військові операції. Ситуація складна через війну, і пережити війну, безумовно, є головним пріоритетом, – каже Ніна Раухала, координаторка з питань комунікації та заходів у місті Котка.

Майбутні побратими є портовими містами. Миколаїв має річковий доступ до Чорного моря і відомий своєю історією як місто-суднобудівник. Порт Хаміна-Котка є найбільшим універсальним портом у Фінляндії.

Ініціатором дружби виступила Посол України у Фінляндії, Ольга Діброва. У грудні минулого року представники Миколаєва передали до Котки проєкт угоди про співпрацю, який був розширений обома містами.

У цій угоді передбачені обмін ноу-хау та взаємні візити делегацій.

Після того, як угода буде підписана, почнуться переговори про форми співпраці.

У грудні 2023 року Рада міста Глазго у Великобританії запропонувала Миколаєву дружбу та солідарність як місту-побратиму. Миколаїв, який постраждав від російських ракетних ударів, був обраний через спільну з британським містом історію суднобудування. 

Нещодавно мер Миколаєва обговорив можливості співробітництва з інвесторами з Греції. Сєнкевич представив Майстер-план Миколаєва, до розробки якого долучилися італійські та данські партнери та фахівці з інших європейських держав. Особливий акцент було зроблено на варіантах розвитку території суднобудівного заводу.

З початку повномасштабного вторгнення Міжнародні партнери спрямували на підтримку Миколаївщини гуманітарної допомоги на сотні мільйонів доларів

Якщо торік переважала гуманітарна та грошова допомога конкретним мешканцям області, то зараз підтримка спрямована на відновлення економіки, соціальних об'єктів, створення робочих місць тощо.

Анна Бальчінос

Поділитися