03 травня 2024 р. 21:51

На півдні України більшість храмів відмовляються переходити до ПЦУ: скільки церков упц мп продовжують працювати

Фото: Укрінформ

(Фото: Укрінформ)

Одеська область займає перше місце серед південних регіонів країни за кількістю чинних храмів Української православної церкви московського патріархату (упц мп).

Як  повідомляють аналітики платформи Опендатабот на Одещині ще діють 414 церков упц мп. Водночас на Херсонщині їх 291, а на Миколаївщині 191.

Всього на території України за даними Єдиного держреєстру  досі діють 8 097 церков, пов’язаних з країною-агресоркою.

Найбільше таких релігійних установ на Донеччині — 683 громади. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області — по 526 церков на кожну. У Закарпатській області досі діє 489 релігійних установ. До антирейтингу також потрапила Хмельниччина, тут 476 храмів упц мп.

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви України.

Інфографіка Опендатабот

Зокрема, на Одещині до ПЦУ перейшли лише два храми. На Херсонщині та Миколаївщині по 4.

Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області — 164, а також Хмельницькій та Вінницькій — 155 та 75 відповідно.

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором. Нині він готується до другого читання.

Ми  писали, що у Доброславі Одеської області священники упц мп відмовилися переходити до ПЦУ. їм зробили попередження.

Також повідомлялось, віряни Свято-Успенської релігійної громади у селищі Захарівка, що на Одещині, проголосували за перехід до Православної церкви України.

У жовтні СБУ підрахувала кліриків упц, що опинилися в її полі зору з початку вторгнення.

Ірина Глухова

Поділитися