01 травня 2024 р. 17:29

Втеча за кордон через систему "Шлях" не визнається правопорушенням, - юрист

Фото: Скриншот з відео

(Фото: Скриншот з відео)

Недобросовісне користування системою "Шлях" не визнається як правопорушення за чинним українським законодавством.

Про це Інтент-Інсайту ексклюзивно повідомив адвокат та правозахисник  Андрій Лещенко.

Він пояснив, що особа, яка виїхала за допомогою "Шляху" за кордон і не повернулася в Україну не може бути визнана державою як правопорушник. Тобто зловживання системою "Шлях" ніяк не карається законом. За словами Лещенко, надалі чоловіка просто не зможуть повторно включити до системи  от і все.

"Якщо ти за "Шляхом" виїхав і не повернувся, то фактично законодавство не визнає це правопорушенням. Ніякої відповідальності немає. Якщо ти, наприклад, повістку отримав і не з'явився, це адміністративне правопорушення. Але якщо ти "Шляхом" виїхав, то тебе потім не зможуть повторно включити в систему. Тобто ти вже будеш невиїзний. Держава з одного боку не встановлює це як правопорушення, тобто особа діє правомірно, а з іншого боку людина обмежена в низки прав", - повідомив юрист, який розбирався з цим питанням.

Також Андрій Лещенко повідомив, що обмеження консульських послуг для громадян України, викликані новим законом щодо мобілізації, порушують низку прав людини.

Нагадаємо, головний редактор видання Інтент Валерій Болган виграв суд проти ОВА щодо доступу до інформації з системи "Шляху".

Раніше Інтент-Інсайт обговорював проблеми громадського транспорту із депутатом Петром Обуховим, який є головою постійної комісії з питань транспорту і дорожнього господарства Одеської міської ради.

Ще раніше у студії разом з гостем Володимиром Харіщакомзаступником директора департаменту муніципальної безпеки — начальником управління  з питань цивільного захисту, оговорювали ситуацію з укриттями в Одесі, що робити та до кого звертатися у випадку зачиненого сховища і не тільки.

Під час першого етеру темою зустрічі стали "Воєнні злочини росії проти України". Поговорили про фіксацію воєнних злочинів в Одеській та Миколаївській областях, для чого їх потрібно фіксувати, хто і як це робить та які результати вже є у правозахисників. Гостем студії був голова правління УГСПЛ Анатолій Бойко.

Ірина Глухова

Поділитися