08 травня 2024 р. 09:03

На Миколаївщині найбільше відновлених медзакладів серед інших областей

ФОТО: Eurolab

(ФОТО: Eurolab)

Миколаївщина є однією з областей України, де найбільше відновлених медзакладів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Від початку повномасштабної війни в Україні тривають роботи з відновлення української медичної інфраструктури, пошкодженої росією. Так, попри системні атаки російської армії вже вдалося відновити повністю 510 обʼєктів українських медзакладів та ще 355 — відбудовані частково або перебувають в процесі відновлення.

Йдеться про медичні заклади на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень: вибиття вікон, пошкодження покрівлі, фасаду тощо. Найбільше відновлених медзакладів — на Миколаївщині, Дніпровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині.

На сьогодні відновлення пошкодженої медичної інфраструктури є одним із пріоритетів для держави, аби надати доступ кожному до медичних послуг.

Саме тому Міністерство охорони здоровʼя України разом із партнерами продовжуватимуть працювати над відновленням українських медзакладів, аби лікарі у цей непростий час могли працювати та надавати необхідну медичну допомогу населенню.

Зазначається, що за понад два роки повномасштабної війни ворог пошкодив 1591 обʼєкт медзакладів та ще 210 — зруйнував вщент. Найбільших втрат зазнали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Миколаївщині, Київщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі. Отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнування лікарень на тимчасово окупованих територіях неможливо.

Крім того, російська армія пошкодила 161 автівку екстреної медичної допомоги, знищила 261 автівку "екстренки" та захопила ще 125.

У 2022 році після початку повномасштабного російського вторгнення Миколаїв потерпав від масованих ворожих обстрілів. З 21 закладу охорони здоров’я міста 16 опинилися під обстрілами, деякі не по одному разу. 

На відновлення постраждалих внаслідок російської агресії медзакладів з міського бюджету у 2023 році було виділено 2,8 мільйона гривень. З них 2,5 мільйона направлено на комплексу відбудову первинної медико-санітарної допомоги.

На Миколаївщині від початку повномасштабної війни руйнувань зазнали 154 об'єкти медичної інфраструктури. Станом на березень 2024 року на Миколаївщині було відновлено повністю 81 медзаклад та ще 51 відновлений частково.

В рамках компаній "50 сонячних лікарень" у КНП "Миколаївська обласна дитяча клінічна лікарня" запрацювала гібридна сонячна електростанція.

128 фотоелектричних модулів потужністю 58,24 кВт забезпечить потреби в електропостачанні критично важливих відділів головного корпусу: операційного блоку, хірургічного відділення, відділення інтенсивної терапії, відділення для новонароджених та недоношених дітей, а також пологового будинку.

На Херсонщині на базі чотирьох медзакладів створюють "підземні лікарні". У них медики зможуть в безпеці лікувати пацієнтів. Перший з цих проєктів – "підземна операційна". Там будуть усі необхідні приміщення та умови, аби проводити операційні втручання. Нині там проводяться роботи. Ще в одному закладі відбувається відновлення захисних споруд. 

Управління капітального будівництва Одеської міської ради оголосило тендер для обрання підрядника, якому заплатять за реставрацію приміщень будівлі літери "С" з пристосуванням для відділення реабілітації "Міської клінічної лікарні №1". Завершення будівництва заплановане на 31 серпня 2024 року.

Анна Бальчінос

Поділитися