14 грудня 2022 р. 16:00

Оновлено! СБУ на Миколаївщині перевіряє монастир, що є частиною рпц

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

Сьогодні Служба безпеки України проводить обшуки УПЦ (МП) у декількох регіонах, зокрема в Миколаївській, Херсонській Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Сумській, Львівській, Житомирській областях. 

Про це інформує пресслужба СБУ на своєму сайті.

Наразі у Миколаївській області проводяться слідчі дії в чоловічому монастирі Святих рівноапостольних Костянтина та Олени Української православної церкви московського патріархату. Монастир розташований у селі Костянтинівка.

Заходи проводяться спільно з Національною поліцією та Національною гвардією – у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі, - звітують у повідомленні.

Також підкреслюється, що враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться в тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку "русского мира" та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу.

У СБУ зазначили, що всі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

Відомо, що СБУ також розпочала обшуки у храмі в Чорнобаївці, що на Херсонщині.

11 грудня Президент України видав наказ про введення персональних санкцій проти діячів російської православної церкви в Україні.

У межах системної роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб, слідчі СБУ 7 грудня проводили обшуки в Успенському соборі Херсона, що теж належить до рпц. У результаті було знайдено викрадені окупантами ікони, а також російські документи - перепустки, виписані на ім’я "федерального советника военно-гражданской администрации рф", а також російські паспорти місцевих священників.

Обшуки в релігійних спорудах російської православної церкви в Україні проводились і в інших регіонах України. Так, на території єпархій слідчі знайшли російські паспорти, прокремлівську літературу, "документи" окупаційних адміністрацій і символіку терористичних організацій "лнр" та "днр" й так званої "новоросії".

Тетяна Каптур

Поділитися