07 листопада 2023 р. 19:53

На Херсонщині триває евакуація родин з дітьми: як це відбувається

Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

(Фото: Поліція Херсонської області / Facebook)

На Херсонщині поліцейські евакуювали з-під ворожих обстрілів родину з двома дітьми

Як повідомили в пресслужбі поліції Херсонської області, справжню спецоперацію по порятунку сім’ї з Веселого Каховського району провели працівники поліції. Люди пережили 260 днів російської окупації, а після звільнення селища ворог знищує його з авіації та інших видів озброєння. Цей населений пункт чи не щодня потерпає від повітряних атак армії рф, яка скидає керовані бомби на житлові будинки, вбиваючи та тяжко травмуючи місцевих мешканців. У таких умовах залишатися там небезпечно для життя, тож місцева родина з двома донечками, яким 7 та 14 років, прийняла рішення виїжджати на більш безпечну територію.

"За словами батьків, напередодні російська бомба зруйнувала будинок на їх вулиці. Вибух був такої сили, що затрясся й їх дім, діти та дорослі сильно налякалися, тож одразу почали збирати речі та телефонувати до поліції з проханням евакуюватися", - йдеться в повідомленні.


Фото: Поліція Херсонської області / Facebook

Також повідомляється, що операція з порятунку сім’ї теж проходила під обстрілами. Незважаючи на ризики, поліцейські діяли швидко та професійно, завдяки чому всі учасники евакуаційної групи залишились неушкодженими та безпечно дістались місця призначення. Там сім'ю зустріли представники місцевої влади, які доправлять дорослих та дітей до Кривого Рогу.

Нагадаємо, на Херсонщині триває евакуація родин із дітьми, які проживають у зоні підвищеної небезпеки. З 24-го жовтня з області вдалося вивезти 345 неповнолітніх разом із їхніми родинами, серед них і сім’ї з Білозерщини.

Про поточну ситуацію у питанні евакуації кореспондентам "Bilozerka.info" розповіли представники служб у справах дітей Білозерської, Дар’ївської та Станіславської громад.

За словами начальника служби у справах дітей Дар’ївської громади Марини Лебедь, найбільше від ворожих обстрілів потерпають Микільське, Понятівка, Новотягинка, Іванівка і Токарівка.

"Роз’яснювальну роботу щодо необхідності евакуації серед місцевого населення ми почали проводити ще у липні. До процесу евакуації долучаються херсонські волонтери, які працюють спільно із Департаментом соцзахисту ХОВА.
Наразі із найбільш небезпечних населених пунктів громади виїхали усі сім’ї з дітьми, за винятком однієї родини з Токарівки. У цій сім’ї виховується дитина, якій через місяць виповниться 18 років", – розповіла Марина Вікторівна.

Дітей із Дар’ївської громади у супроводі батьків відвезли до хабів у Миколаївській та Кіровоградській областях. Там їм надали житло, харчування, оформили всі належні виплати. Одна родина виїхала до Польщі.

Як розповіла головна спеціалістка служби у справах дітей виконавчого органу Білозерської селищної ради Наталія Пількевич, наразі у громаді триває інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності евакуації родин із дітьми.

"Щодня з населених пунктів громади, які періодично обстрілюють окупанти, виїжджає по декілька родин. Всі наші опікунські сім’ї евакуювалися. Оскільки у нас не запроваджена примусова евакуація, родини приймають відповідне рішення на свій розсуд", – говорить Наталія Пількевич.

Як розповів Станіславський сільський голова Іван Самойленко, за останні два місяці з громади виїхало більше половини родин із дітьми, які проживали тут влітку. За словами керівника, наразі у Станіславі залишається майже 120 дітей,  ще 80 – у Широкій Балці та 16 – у Софіївці.

За інформацією Херсонської ОВА, в області переформатували евакуацію. Відтепер дітей разом із сім’ями з одного села вивозять в один санаторій або місце прихистку. Завдяки цьому більше людей стали погоджуватися на виїзд.

На сьогодні у 23 населених пунктах області, де запроваджена примусова евакуація, залишається ще 430 дітей.

Кожен охочий виїхати до більш безпечних регіонів, може звернутися до обласного контактного центру за номером: 0800 101 102.

Раніше повідомлялось про те, що у 23 населених пунктах правобережної Херсонщини через постійні обстріли окупантів запроваджена обов’язкова евакуація у примусовий спосіб.

Також, як повідомили Інтенту в пресслужбі Херсонської МВА, з початку оголошення евакуації на Херсонщині з Херсонської міської територіальної громади на середину жовтня було евакуйовано 30583 людини, з них – 3674 дитини.

Володимир Шкаєв

Поділитися