03 травня 2024 р. 13:01

Військові пояснили винятковість удару рф біля "замку Ківалова" в Одесі

Фото: ВВС

(Фото: ВВС)

Речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук назвав ворожий удар по узбережжю Одеси 29 квітня винятковим. Тоді окупанти вдарили балістичною ракетою Іскандер-М з касетним боєзарядом.

Про це військовий заявив в етері телеканалу Freedom.

За словами Плетенчука, росіяни й раніше обстрілювали українську територію ракетами зі шрапнеллю, але лише цього разу окупанти вдарили таким касетним снарядом по людному місцю.

"Застосовували такі боєприпаси і раніше. Просто на менш доступних локаціях. Тобто цей випадок він просто винятковий. І він винятковий тим, що це сталося у людній локації", — сказав речник Сил оборони півдня.

Плетенчук наголосив, що жодних військових об’єктів там і близько навіть не знаходилося.

"Тому новизна тут лише в тому, по якій саме території було завдано удару. Тобто якщо раніше це міг бути якийсь, на їхню думку, ангар із чимось, то цього разу це була траса здоров’я. Тобто фактично це місце, де не те щоб щось приховати, там, в принципі, нічого подібного бути не могло, навіть територіально", — пояснив пресофіцер.

29 квітня під час ракетної атаки на Одесу росіяни вбили шестеро людей і поранили 30 містян, серед них - одна дитина і вагітна жінка. В місті було оголошено жалобу.

Через вибух ракети спалахнула пожежа в знаменитому палаці студентів "Одеської юридичної академії". Його ще називають "замком Гаррі Поттера" через казкову зовнішність. В резиденції загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв та постраждав колишній народний депутат, президент НУ "ОЮА" та МГУ Сергій Ківалов.

Не встигла Одеса оговтатися від атаки, як окупанти завдали нового удару балістикою по місту. Це сталося в ніч проти 1 травня. Тоді росіяни випустили по Одесі з тимчасового окупованого Криму три ракети, ймовірно Іскандер-М. Від чергової атаки загинуло троє людей та троє травмувалися.

Ввечері 1 травня російська армія знову обстріляла Одесу балістичними ракетами, поціливши по сортувальному депо та відділенню "Нової пошти". Внаслідок атаки було знищено 904 відправлень на три мільйони гривень.

Ірина Глухова

Поділитися