Як декілька активістів в Одеській області домоглися зниження тарифів на воду: позитивний досвід

У лютому 2017 року на черговій сесії Першотравневої сільської ради Лиманського району Одеської області було винесене питання про підвищення тарифів на водопостачання у зв’язку з тим, що "все дорожчає". Саме так обгрунтували представники КП "Комунгосп" (підприємства-водопостачальника) свою ініціативу. Ціну планували підняти з 8 до 11,5 грн за куб. м, тобто майже на 50%!

Відсутність  детального обгрунтування поставила під сумнів адекватність дій КП "Комунгосп", і активісти села (ініціативна група "Місцеві громадські ініціативи"), по-перше, стали вимагати дотримання процедури прийняття регуляторних актів (проведення громадських слухань, збору пропозицій тощо), а, по-друге, надали ряд пропозицій, у яких вимагали, відповідно до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання", обгрунтування підвищення тарифів на воду та надати звіт щодо використання отриманих за попередні періоди коштів.

Сільська рада в особі сільського голови Валерія Стоілакі та директора КП "Комунгосп" Олександра Закаревського провели 31 березня збори села, де були присутні десь 1-2% громади, переважно люди, залежні від місцевого самоврядування (бюджетникі, підприємці) та пенсіонери. На зборах, незважаючи на протести членів ініціативної групи, були переважною більшістю ПІДТРИМАНІ (навіть з оплесками) нові тарифи – 11,5 грн за кубометр.

Залишилося тільки затвердити ці тарифи на сесії сільської ради, для чого вже не було ніяких ускладнень для КП "Комунгосп".

Але активісти, які мали вже деякий досвід ініціювання перевірок фінансово-господарської діяльності, прийшли до КП "Комунгосп" і стали вимагати звітної документації, яку буквально з баталіями (на щастя, переважно словесними) вдалося таки отримати. З документів з’ясувалося, що з 146 тис. куб. м води, які відпустив КП "Комунгосп", гроші отримали тільки за 85 тис. куб. м. Куди поділися гроші ще за 60 тис. куб. м води (майже половина) – незрозуміло. Ці питання активісти поставили публічно у соцмережах, пояснивши ситуацію громадянам.

І от, на позачерговій сесії у середині квітня, раптово тарифи вирішили підвищити не до 11,5 грн за куб. м, а тільки до 10 грн за куб. м! Про що ініціативну групу офіційно і повідомили, звістно, не визнаючи її роботи, а заявивши, що це пропозиції депутатів… До речі, депутати у Першотравневій сільській раді голосують ЗАВЖДИ "ЗА" – 100%, іноді, навіть, коли відсутні у залі засідань, чому ініціативна група була свідком.

Отакої... Тобто, якщо контролювати владу, то ще і не такого можна домогтися! До речі, ініціативна група не збирається зупинятися і планує таки провести аналіз використання коштів, а також і проведення перевірки КП "Комунгосп". Може, тоді і 8,5 грн за куб. м виявиться забагато…

Сергій Потьомкін

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися