Як перетворити хобі на джерело доходу

Як перетворити хобі на джерело доходу

Важко знайти людину, яка б не чула фразу: «Займайтеся улюбленою справою, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті». Здається, все елементарно: досить зрозуміти, до чого лежить душа, а решта додасться. Історії світових знаменитостей і знайомих підтверджують, що це реально. Тоді чому багатьом так і не вдається досягти бажаної мети?

У кожного є хобі і навіть не одне, яке точно можна було б перетворити на справу життя і джерело доходу. Проте мільйони людей продовжують насилу вставати вранці з ліжка, їздити на нецікаву роботу і отримувати зарплату, розмір якої їх не влаштовує.

Одні швидко загоряються ідеєю, але незабаром кидають її через перші труднощі. У інших виявляються проблеми з самооцінкою, відсутністю віри в себе. Треті займаються не тим, до чого лежить душа, йдуть на поводу у порадників. Хтось приділяє занадто багато уваги кінцевого (як він думає) результату, який виражається в грошах, і зовсім забуває про процес. Іноді все це відбувається відразу або по черзі.

Що з цим робити?

1. Критерій істинності

Спробуйте зрозуміти, чи дійсно це ваша мета, а не нав'язана ззовні? Часом непросто відокремити справжні бажання від тих, які сформувалися під тиском оточуючих або стереотипів про те, як слід жити. «Придумала шити одяг для собак? Яка дурниця! Іди краще справою займися». І людина відштовхує мрію. Спробуйте виписати на папір список бажань, причому не 10, а 100, краще 200, дрібних і глобальних, все підряд. Потім уважно вивчіть цей список. Якщо 80% те, що там написано, не пов'язане з поточним способом життя, це сигнал, що пора припинити озиратися на думки з боку.

2. Приведення себе в ресурсний стан

Цьому пункту приділіть особливу увагу. Нерідкі скарги на те, що не вистачає енергії. Людина часто підходить до здоров'я в дусі «авось обійдеться, потерплю». Визначте для себе, що саме заповнює запас сил, допомагає відпочити? Внесіть їх в режим дня нарівні з обов'язками. Задумайтесь над тим, хто і що енергію забирає, усувайте це з життя одне за іншим. Здивування не змусить себе чекати і світ засяє зовсім іншими фарбами. Ідеальна ситуація - не доводити себе навіть до початку енергетичного спаду.

3. Дедлайн

Визначте часовий відрізок, протягом якого збираєтеся добитися бажаної мети. Розбийте процес на приблизні етапи. Все повинно бути продумано максимально конкретно. Візуалізація, колажі бажань, записи в красивих блокнотах, багатогодинні обговорення з однодумцями за чаюванням - все це добре, але абсолютно марно, якщо не почати здійснювати дії.

4. Самодисципліна

Близько 80% людей кидають розпочате протягом 3-6 місяців. Можна повернутися до пункту 1 і при перших труднощах почати сумніватися: «А раптом це не моє покликання?». Пробувати наступну улюблену справу і отримавати такі ж результати.

В даному випадку корінь проблеми в елементарній відсутності дисципліни і наполегливості. Всім хочеться, щоб за помахом чарівної палички все запрацювало саме! Але, на жаль, в 99% випадків цього не відбувається. Перший етап завжди найскладніший. Доведеться вкласти в справу багато зусиль, праці, терпіння, поки задумане не почне приносити плоди, надихати і рости як красиве дерево.

5. Відхід від шаблонів

Іноді складається дивна ситуація: з дисципліною все гаразд, план складено. Ви використовуєте поради професіоналів, проходите тренінги, слухаєте вебінари, і все одно нічого не виходить. Руки починають опускатися. Спробуйте розвернутися і піти від шаблонів на 180 градусів.

Більше експериментуйте і робіть те, що підказує інтуїція або хтось, чиї поради могли здаватися дурними і непрактичними. Навчіться слухати не коучів, а в першу чергу себе. Приміряйте чужий досвід. Якщо вивчіть біографії видатних людей, помітите загальну тенденцію: більшість йшли наперекір усім правилам, не слухаючи нікого. Чужий досвід можна використовувати тільки як допоміжний елемент.

6. Розуміння сильних і слабких сторін

Придумати, хотіти робити і зробити - це абсолютно різні речі, за які відповідають різні процеси в психіці. У одних маса ідей, вони швидко спалахують і кидаються в справу, але так само швидко втрачають інтерес. Інші занадто зариваються в деталі, упускаючи глобальне бачення. 

Щоб компоненти працювали однаково добре, а це не так просто втілити в реальність, виявите, що з цього у вас виходить найлегше, а що буксує. Точно сформульована причина - вже половина справи. Можна вигадати свою систему, перетворити слабку ланку в точку росту. Або  запросити до співпраці іншу людину, якій легко вдається те, що  важко вам.

Знайомтеся, дружите з самим собою, вільно експериментуйте і отримуйте нескінченне задоволення від цього процесу. В такому випадку улюблене справа приречена на успіх. Воно стане способом життя, її невід'ємною частиною, при цьому ще й добре оплачуваною.

Полина Макуха

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися