Зміни клімату та окупований Крим: у чому криється небезпека?

Зміни клімату та окупований Крим: у чому криється небезпека?

Обговорювали це сьогодні з Ескендером Барієвим та Євгеном Хлобистовим на тематичній презентації Кримськотатарського ресурсного центру, і як підсумок слід тезувати таке.

Глобальні наслідки потепління сьогодні об'єктивно вигідні небагатьом світовим гравцям, але саме до них належить Росія. Через пожвавлення економіки Півночі, виведення власних земель з зони ризикованого землеробства та посилення судноплавної та військової ролі Арктики. І також - через поступову руйнацію ув'язаних на прибережні, затоплювані до 2050 року мегаполіси, економік країн Заходу. Звісно небувалі в історії цьогорічні пожежі Сибіру та Амазонії можуть бути вкрай сумним збігом обставин. Але саме вони не лише прямо знищують традиційні ландшафти проживання корінних народів Євразії та Південної Америки, але й загрожують нинішнім екосистемам Арктики (таяння льдовиків та морського льоду) і Океанії (затоплення сотень коралових островів).

Все це природно зачіпає інтереси сотень корінних народів світу, які звернулися до цьогорічного Кліматичного саміту ООН з відповідним зверненням. Важко прогнозувати позицію України на цьому саміті, насамперед через ув'язаність нашої економіки та її ключових бенефіціарів на дещо хаотичному спалюванні вугілля та газу в енергетиці, металургії та хімії. Водночас нещодавно висловлені пропозиції підвищення долі атому  вітчизняній енергетиці надають хоч якісь обережний оптимізм.

Втім, наше інфантильне суспільство, що багато років, прикладом, протестує проти добудови ГРЕС на Південному Бузі та Дністрі (спалювати додаткові тисячі тон антрациту щозими, мабуть, значно екологічніше) тут й саме, без панів А. чи Ф., здатне гальмувати будь-які обгрунтовані ініціативи. А Криму потепління власне стосується не тільки через додаткові ризики зневоднення та опустелювання, підтоплення низин Півночі півострову Азовом (це розтягнеться на багато десятиріч та вочевидь буде вирішуватися нами вже в умовах деокупації), але й через вже нинішні додаткові, потужні та не санкціоновані викиди діоксиду вуглецю двома збудованими окупантами на півострові теплоелектростанціями. Які хижацькі спалюють вуглеводневі ресурси України, викрадені з нашого чорноморського шельфу.

Що ж, подивимось що скаже світові держава Україна 23 вересня на саміті, чекати вже недовго.

Борис Бабін

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися