Антиукраїнський контент у період виборів: що показувала одеситам «Південна хвиля»

Антиукраїнський контент у період виборів: що показувала одеситам «Південна хвиля»

Ми проаналізували контент телеканалу «Південна хвиля» у період незадовго до виборів місцевої влади та у перші дні після виборів. Чи отримували глядачі цього телеканалу антиукраїнський контент? Твердження, які ставлять під сумнів спроможність української держави, її суверенітет та незалежність, а також легітимність влади, тобто спрямовані проти держави Україна, антидержавні, а отже антиукраїнські за своїм змістом, дійсно були присутні у контенті телеканалу. 

Аналізувався період з 10 по 30 жовтня та власний контент телеканалу. Досліджувався той контент, що розміщений на сайті телеканалу. Зазначимо, що окрім власного контенту «Південна хвиля» транслює програми телеканалу 112, а також програми «Стоп корупції» та Анатолія Шарія.

В суспільно-політичних авторських програмах каналу у період, що аналізувався, гостями студії були представники партії ОПЗЖ або її прихильники (винятком можна вважати лише випуск програми «Гість у студії» з юристкою, що розповідала про процедуру виборів). Жодне судження гостя, жодне твердження не ставилось журналістами під сумнів і не викликало «додаткових» запитань. Нікому з політичних опонентів не було надано змоги відповісти на достатньо серйозні звинувачення, що звучали на їхню адресу.

Програма «Підсумки. Точка зору»

16 жовтня у програмі «Підсумки. Точка зору» гостем був депутат Одеської обласної ради Віктор Баранський. Він на 19 хвилині передачі поставив під сумнів суверенітет України, заявивши про те, що країною керують, і зокрема є авторами державного бюджету, «господарі з Заходу».

«Це бюджет, який зрозуміло, що спущений за вказівкою від господарів Зеленського, від господарів "Слуги народу", Західних я маю на увазі. І нічого проукраїнського у цьому бюджеті немає», - висловлюючись про державний бюджет, сказав Віктор Баранський.

«Слуги народу» за словами Віктора Баранського, не приймають ніяких рішень, а лише виконують волю господарів.

Програма «Гість у студії»

За період з 10 по 30 жовтня вийшло 2 програми «Гість у студії», 21 та 23 жовтня.

21 жовтня ведуча говорила про актуальні проблеми області з Вадимом Шкаровським, першим заступником голови Одеської обласної ради.

«На протязі цих п’яти років під егідою блоку Петра Порошенка і самого президента Порошенка тільки вбивалася наша країна і грабувалася Одеська область, далі до кінця вже знищувалася економіка і всі складові, які наповнюють і обласний бюджет, і державний бюджет», - з самого початку заявив гість студії. Лише депутати ОПЗЖ, за словами гостя боролися проти того свавілля, яке почалося в Україні після військового перевороту. Я якщо б вони цього не робили, стверджує Вадим Шкаровський, нашу область рознесли б ущент.

Всього кілька речень знадобилося гостю, щоб поставити під сумнів легітимність влади в Україні, яка прийшла начебто після ВІЙСЬКОВОГО перевороту, заявити що влада не контролює ситуацію (бо ж у країні відбувається свавілля), заявити, що нашу область грабує і знищує державна влада (дуже нагадує твердження про Донбас, який «годував всю Україну») і «полякати» тими, хто знищить область, якщо її не захистить партія ОПЗЖ.

Наприкінці п’ятої хвилини передачі Вадим Шкаровський заявив, що зараз депутатам ОПЗЖ трохи легше, а у 2014 та 2015 роках їм палили будинки, палили автомобілі, знущалися фізично. І оскільки справи по цім випадкам не розслідувалися це, за словами спікера, підтверджує, що політика Володимира Зеленського повністю продовжує політику Петра Порошенка.

«Це загравання з радикалами, з націоналістами, з патріотами так званими, активістами і таке інше», - сказав Вадим Шкаровський.

«Я сподіваюся, що ми будемо знову у Обласній раді, що у нас буде дуже велика фракція і ми будемо боротися разом, ми будемо боротися з людьми аби не допустити розрухи і розвалу, які збираються здійснити у нашій країні», - заявив Вадим Шкаровський, тим самим знову звинувативши центральну владу у цілеспрямованому і систематичному знищенні країни у цілому і зокрема, Одеської області. Після цього він стверджував, що новообрана місцева влада не буде представляти інтереси виборців, а буде лише виконувати вказівки із центру.

Далі, повернувшись до думки, що Україна грабує Одеську область, Вадим Шкаровський сказав: «Віддайте нам хоча б 50 відсотків того, що ми наповнюємо (державний бюджет - ред.), тоді ми зможемо зробити і доплати пенсіонерам, і малозабезпечених підтримати, і нам цього буде цілком досить… ми почнемо розвивати нашу область самостійно і не будемо ні в кого просити, у МВФ- шмемвееф і таке інше… Починаючи з Ющенка, Одеській області практично не давали майже нічого, не давали розвиватися, лише доїли, доїли, доїли, доки не здохне ця корова».

Майже все обговорення актуальних проблем області звелося у програмі до протипоставлення області Українській державі, яка начебто тільки грабує і руйнує. Вибори ж у висловлюваннях пана Вадима Шкаровського - річ не дуже потрібна, бо він не знає, кому це треба, що прийдуть нові молоді люди, які нічого не розуміють. Мабуть, це відбувається, бо так склалося, вважає політик.

Гостем другого випуску, що вийшов у цей період, була юристка Лада Рибалка, яка розповідала виключно про процедуру виборів.

Новини

У випусках новин розміщених на сайті «Південної хвилі» не виявлено відверто антиукраїнського контенту. Хоча ближче до виборів (у випуск від 28 жовтня) у «головні події світу» потрапляє «вкрай важлива новина» про масковий режим у Москві. Сюжет зі столиці країни-агресора важко назвати цікавим чи важливим, але Кремль показують «довго та ретельно».

А на початку випуску за 29 жовтня серед коментарів одеситів щодо подорожчання газу редактори вирішили показати чоловіка, який закликає «їхати туди і всіх вбивати», маючи на увазі Київ. 

Проєкт Bad News: «Весь відділок реготав з цього бовдура»

Найгірші новини - Bad News, проєкт, ведучим якого є Олександр Бадіка. У цій передачі ведучий знайомить глядачів з кримінальною хронікою у досить «оригінальній» манері. Тематика начебто далека від політики, але напередодні виборів та у перші дні після них навіть у цій програмі ведучій «розставляє акценти» досить «цікаво». Почав з кепкування над європейськістю України і закінчив знеціненням волевиявлення народу.

Зазначимо, що програма в цілому дуже далека від дотримання журналістських стандартів. Ведучий постійно називає фігурантів кримінальної хроніки бовдурами, йолопами, мерзотниками, мерзенними створіннями, бісовими збоченцями. Його оціночні судження стосуються людей, вину яких ще не доведено та вироку суду не винесено, так само часто, як і вже засуджених. «Весь відділок реготав з цього бовдура» - це ще дуже лагідна у порівнянні з іншими характеристика правопорушника від ведучого.

Важко зрозуміти, чи Олександр Бадіка намагається зробити максимально негативним та комічним образ правопорушника, щоб нікому не захотілося таку поведінку наслідувати, чи зображує українців в цілому як «мерзенних йолопів» та «бісових бовдурів». Адже автор і ведучий висміює молодого хлопця, який загинув, намагаючись зробити селфі на даху потягу, засуджує 10-річного хлопчика, який разом з матір’ю систематично ставав жертвою домашнього насильства і врешті решт вбив батька-агресора, ба більше, засуджує навіть дівчину, колишній хлопець якої вчинив вбивство через ревнощі через кілька місяців після завершення роману.

23 жовтня ведучий «таки не втримався» від висловлювань не тільки на адресу правопорушників, а й на адресу України. Розповідаючи про замах на вбивство, ведучий наприкінці сюжету раптом зневажливо заявляє: «Ось вам і цивілізована європейська держава».

28 жовтня Олександр Бадіка починає передачу таким пасажем: «Не знаю, як вам, а мені особисто так набридли ці пики, що висіли майже на кожному стовпі, під'їзді, бігборді… Як добре, що все це вже в минулому. Маю велике сподівання, що ви все-таки зробили правильний вибір, бо з цим свавіллям на вулицях щось потрібно робити. І в підтвердження моїх слів, я навіть не буду охоплювати події у всій країні. Повірте на слово, однієї тільки Одеси та Одеської області нам позаочі вистачить».

Але, попри «обіцянку» ведучого, «мерзенного свавілля» у Одесі та Одеській області на 13-хвилинний випуск у нього не набралося. Тоді Олександр Бадіка розповів глядачам, що 22-річний житель Дубліна, який не спромігся стати наркокур’єром ‒ «геніальний йолоп», а китаєць, що здався поліції після тривалого переховування ‒ «неймовірний телепень».

30 жовтня ведучий почав програму з того, що заявив ‒ він даремно радів закінченню «цих бісових виборів». Через безліч фальсифікацій, йому, за його словами набридло, що за цими скандалами «губляться гучні кримінальні злочини».

«Всім наче начхати, що коять ці мерзенні створіння. Вибори, вибори, вибори. Тфу! Мені особисто на них начхати. Та і вам, якщо ви дивитесь черговий випуск найгірших новин», - продовжив ведучий. Знецінення волевиявлення народу та твердження, що вибори місцевої влади ‒ річ значно менш важлива, ніж спостереження за «мерзенними створіннями» ‒ це, мабуть, нормально на думку автора-ведучого та керівництва каналу.  

Матеріал підготовлений на конкурс Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та видання «ІзбірКом» в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership. Думка автора може не збігатися з позицією редакції та організаторів конкурсу.

 

Елена Кравченко

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися