Маніпуляція: як ЗМІ намагалися вплинути на думку одеситів напередодні та під час виборів

Маніпуляція: як ЗМІ намагалися вплинути на думку одеситів напередодні та під час виборів

Впродовж останнього тижня перед виборами чимало ЗМІ збільшили кількість агітаційних матеріалів на користь кандидатів у міські голови та депутатів міських рад. Проте одна справа - агітація з обіцянками та розповідями про чесноти того чи іншого кандидата, а інша - перекручена інформація та маніпуляція думками читачів. Ми проаналізували одне з таких одеських інтернет-видань – «Слово», яке пов’язують із колишнім народним депутатом, президентом НУ «Одеська юридична академія» і Міжнародного гуманітарного університету та недавнім кандидатом на посаду міського голови Одеси Сергієм Ківаловим.

На сайті вказано, що засновником газети «Слово» є Міжнародний гуманітарний університет, той самий, президентом якого є Ківалов. У якості інтернет-ресурсу газети вказаний сайт «Слово», публікації якого ми досліджували.

За останній передвиборчий тиждень на сторінках видання було розміщено матеріали, які мають ознаки маніпулятивного характеру або є фейками.

«Коронна» маніпуляція

Ще задовго до виборів інтернет-ресурси, пов’язані із Сергієм Ківаловим та його Українською морською партією, писали про те, що на базі клініки Міжнародного гуманітарного університету проводиться безкоштовне тестування одеситів за допомогою експрес-тестів на наявність коронавірусної інфекції COVID-19. Напередодні виборів цей меседж знову був використаний ЗМІ. Зокрема, на сторінках «Слова» 23 жовтня був опублікований матеріал, у якому йшлося про безкоштовне тестування одеситів. Проте експрес-тестування не є дослідженням, на основі якого встановлюється діагноз COVID-19, адже цей тест показує не наявність вірусу в організмі людини, а тільки наявність антитіл, які виробляє організм у відповідь на інфекцію. До того ж точність такого тесту лише 70-80%, а результат він може показати лише через тиждень з моменту інфікування. А от ПЛР-тестування є найбільш точною діагностикою, займає більше часу та проводиться у спеціалізованих лабораторіях.

Чимало авторитетних ЗМІ з посиланням на фахівців неодноразово наголошували на тому, що експрес-тести не є 100-відсотковим методом діагностики коронавірусної хвороби. Наприклад, в інтерв'ю Укрінформу лікар-інфеціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська розповідала, що швидкі методи діагностики коронавірусної інфекції мають зовсім іншу специфічність і чутливість, це швидше скринінг для самотестування.

«Результати цих тестів дуже залежать від кількості антитіл, тому раніше 5-7-го дня захворювання на COVID-19 швидкі тести не інформативні, бо не "спрацьовують" на його ранніх стадіях», - цитує видання лікарку.

«Помилково негативні експрес-тести несуть в собі небезпеку внутрішньо лікарняного поширення коронавирусной інфекції - цитує лікарку-пульмонолога Надію Дядик БО "100% LIFE". - Уявімо ситуацію, коли на госпіталізацію надходить пацієнт з пневмонією і симптомами коронавирусной інфекції. Експрес-тест показує помилково негативні результати. Пацієнт госпіталізується в звичайне терапевтичне відділення, за короткий час заражає інших пацієнтів і медичний персонал. У підсумку це призведе до ще більшого розповсюдження інфекції в суспільстві і до ще більшого дефіциту медичного персоналу в період пандемії».

Виходячи з цього, заяву про створення Центру для тестування одеситів можна вважати такою, що має ознаки маніпуляції.

Лідер на думку невідомих соціологів

Зазначимо, що за тиждень до виборів на сайті вийшло інтерв’ю Сергія Ківалова.

На початку тексту йшлося про те, що, за даними соціологічних досліджень Українська морська партія проходить до міськради, а її лідер посідає перше місце. Авторами соцопитування є нібито Київський центр реформ та розвитку та «провідні одеські університети». Щоправда, ніяких посилань у матеріалі на підсумки проведення опитування та наукову методологію немає.

Подібні твердження носять також маніпулятивний характер.

Також у цьому матеріалі є чимало й інших маніпулятивних тверджень. Наприклад,  Сергій Ківалов каже, що коли він та його партія прийдуть до влади, то всі вчителі й медики отримуватимуть надбавки, а пенсіонери - щомісячну доплату в розмірі 1500 гривень. Зазначимо, що, за даними Пенсійної бази, в Одесі станом на 1 жовтня мешкали понад 231,8 тисяч пенсіонерів. У випадку, якщо всім цим людям з бюджету Одеси щомісяця буде виплачуватися ця сума, то знадобиться майже 348 мільйонів гривень на місяць, а на рік - понад 4 мільярди. 

Нескасовані «скасовані» пільги

На «Слові» 20 жовтня вийшов матеріал із заголовком «В Одесской мэрии, фракцией «Доверяй делам» принято решение с 1 ноября отменить бесплатный проезд для пенсионеров (мова оригіналу - Ред)». У тексті йдеться про те, що фракція «Довіряй ділам» пропонує скасувати безкоштовний проїзд у громадському транспорті для пенсіонерів. У матеріалі навіть були прикріплені фотографії документу, яким начебто скасовуються пільги.

Проте насправді пільги скасовані не були, і навіть не розглядалося це питання під час засідання виконкому: на офіційному сайті Одеської міської ради відповідних документів немає ані у проєктах рішень виконкому, ані в ухвалених рішеннях. 

Додамо, що автори матеріалу вдавалися до образ: віцемера Павла Вугельмана назвали «космонавтом», а самого міського голову Одеси Геннадія Труханова фамільярно назвали «Геной».

«Мінування» дільниць, де «програє влада»

До поліції у день виборів, 25 жовтня, надходило кілька звернень про мінування виборчих дільниць. Подаючи інформацію про цю подію, видання вдалося до маніпуляцій, використавши заголовок: «В Одессе были «заминированы» участки, на которых, по данным соцопросов, проигрывает промэрская партия» (мовою оригіналу - Ред.).

Зазначимо, що до закінчення голосування ніякі дані щодо соціологічних досліджень про перебіг виборів не оприлюднювалися. У той же час матеріал вийшов рівно о 20 годині, тобто наявної інформації про дані екзитполів ще не було.

«Намальований» рейтинг

У день виборів, 25 жовтня, близько 22 години на сторінках «Слова» з’явився матеріал «Екзитпол Київського центру реформ і розвитку, а також Центру соціологічних досліджень «Аргумент»». У тексті йшлося про те, що кандидат у міські голови Одеси Сергій Ківалов, за даними екзитполу, посів друге місце, набравши 27,2% голосів, а його Українська морська партія проходить до Одеської міської ради, нібито маючи 18,5%.

Натомість інші екзитполи цього дня опублікували зовсім іншу інформацію, яка має приблизно однакові результати, і Ківалов з його партією, згідно з ними, не набрали тих відсотків, що вказані на сайті «Слово».

За даними екзитполу, який провела «Студія Савіка Шустера», станом на кінець виборчого дня друге місце посів нардеп та кандидат у міські голови Одеси Микола Скорик, а Сергій Ківалов був п’ятим.

Що стосується Української морської партії, то вона набрала лише 4,16% голосів виборців.

Приблизно такі ж дані навів Київський міжнародний інститут соціології.

Можна припустити, що на сайті «Слово» був опублікований псевдорейтинг, який є фейковою інформацією та маніпулює думкою читачів.

«Мовне» питання

Крім того, на сторінках видання друкуються матеріали, в яких автори спекулюють на мовному питанні, а саме виступають за підвищену увагу до російської мови в Україні і в Одесі зокрема.

Так, 20 жовтня «Слово» перепостило статтю «Нужно заставить. Почему в школах продолжают говорить по-русски и как предлагают с этим бороться», яка раніше була опублікована на сайті «Страна».

Серед іншого у тексті йдеться про те, що двомовність в українських школах, коли на уроках вчителі та діти спілкуються українською, а на перервах - російською, є проблемою. Тобто у статті йде свого роду заклик до русифікації навчальних закладів в Україні.

В інтерв’ю, яке вже згадувалося в нашій аналітиці, Ківалов також повертається до мовного питання.

«Украинская морская партия по-прежнему отстаивает статус русского языка как регионального. Ведь что бы не решали в Киеве, мы – большинство одесситов – видим сны на русском языке» - йдеться у публікації.

Матеріал підготовлений на конкурс Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та видання «ІзбірКом» в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership. Думка автора може не збігатися з позицією редакції та організаторів конкурсу.

Валерия Данилко

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися