Вибори, мітинги і пандемія: що пишуть про Одесу російські ЗМІ

Вибори, мітинги і пандемія: що пишуть про Одесу російські ЗМІ

Період виборів завжди характерний наявністю «джинси», фейків і чорним піаром в засобах масової інформації. Зарубіжні ЗМІ не є винятком і так само видають то похвальні матеріали, то ті, що дискредитують. Великий інтерес до одеських реалій виявляють і російські телеканали, такі як «Первый канал», «Россия 24», «ТВЦ» та інші. Ми проаналізували, як ці ЗМІ висвітлюють події в Одесі і в якому контексті говорять про одеських політиків.

Яскравим прикладом є сюжет програми «ЧП» на телеканалі «НТВ» про перевезення наркотиків до морпорту, в якому без прямих доказів стверджується, що прийом і відправка заборонених речовин до порту «Південний» відбувається під особистим контролем міського голови Одеси: «За словами оперативників, в перевалочну базу наркотиків морський порт перетворив мер Геннадій Труханов. Він же через третіх осіб контролює злочинну схему... Боротися з наркотрафіком для нього все одно, що пиляти гілку, на якій він сидить». В якості експерта цю ситуацію прокоментував російський журналіст Армен Гаспарян, який підтримав анексію Криму і висловлює українофобні ідеї: «Кримінал становить серйозну опору чинній в місті владі... Все це давно афілійована в окрему галузь народного господарства міста-героя Одеси».

Не обійшлося і без теми виборів. Так, в сюжеті російського телеканалу можна побачити і обличчя українських політиків. Наприклад, колишній депутат Одеської облради від вже забороненої в Україні «Комуністичної партії» Олексій Албу заявляє, що головною цінністю для Труханова є гроші, а цінності «русского мира» або «українського» йому однаково чужі. Також висловилися представники «Опозиційною платформи - За життя» Вадим Шкаровський і конкурент Труханова в боротьбі за крісло міського голови - Микола Скорик. Основний посил - «всі одесити все знають», «співпрацює з радикалами», «кримінальне минуле», «і вашим, і нашим». Поява подібного сюжету перед виборами і участь в ньому конкурентів чинного мера вказує на замовний характер даного матеріалу.

«РЕН ТВ» також згадує Геннадія Труханова, але вже без емоцій і звинувачень. Новина стосується повернення назв проспекту Небесної Сотні і вулиці Інглезі. Не залишилися без уваги недавні акції біля пам'ятника Катерині Другій: «Кілька десятків радикалів зібралися біля пам'ятника імператриці і вимагали його знести. Радикали палили фаєри, співали українські пісні, а монумент обклеїли листівками із закликами до демонтажу.

Натомість запропонували встановити меморіал Івану Липі - нацистові, який під натиском червоноармійців в 20-му році втік до Польщі».

Вибори також не обійшли стороною - новини про низьку явку на місцевих виборах і про процес підрахунку голосів виборчими комісіями: «За даними ряду видань, багато членів комісій пробули там близько двох днів. Люди розклали розкладачки і стільчики, їли і спали прямо в коридорах, в туалет ходили по черзі. За інформацією журналістів, заходи профілактики коронавирусу не дотримувалися... Помер 48-річний член виборчої комісії, який дві доби простояв в черзі, щоб здати протоколи».

«Первый канал» також не раз згадував Одесу в своїх новинних випусках: «Одеська влада вирішила повернути двом міським вулицям назви, які так дратували колишнього губернатора Михайла Саакашвілі... Міська топонімічна комісія підтримала пропозицію мера відновити історичну справедливість».

Має місце і перебільшена інформація про пандемію COVID-19 в Україні: «За офіційною статистикою, ліжок вистачає, але по факту в лікарні не можуть потрапити навіть ті, хто вже в тяжкому стані... Український парламент тепер вже не настільки категоричний щодо російської вакцини... Країна готується до місцевих виборів. Голосування 25 жовтня. Але як би до цього часу не довелося вибирати вже не владу, а між тими, кого рятувати в лікарнях».

Про вибори і епідеміологічну ситуацію розповіли і «Вести» телеканалу «Россия 24»: «Услід для серця політика і страшний сон для епідеміолога - на виборчій дільниці в Одесі аншлаг, черга до дільниці вишикувалася аж на вулиці. Втім, як з'ясувалося, справа тут зовсім не в громадській активності. Та й дані про явку підтверджують: до виборчих урн українці цієї неділі якщо і йдуть, то хіба що знехотя. Вся справа в анонімному дзвінку. Невідомий повідомив, що будівля замінована... Але ж просили по-хорошому: мовляв, коронавірус, будьте пильні. Залиште вдома дітей, а ось кулькову ручку захопіть: так гігієнічніше. Але на ділі вийшло так, як вийшло».

Рясніє новинами про Одесу і телеканал «ТВЦ»: «Знову карнавал: українські виборці втомилися від артистів в політиці», «Зелена казка закінчилася: вибори в Україні виявилися провалом влади», «Партія Зеленського провалилася на місцевих виборах».

Всі повідомлення несуть іронічно-саркастичний характер: «Хто сказав, що карнавалу не буде? Карнавалізація всього, що має відношення до великої політики, стала прикметою й чергових виборів в Україні», «КВНщик Олег Філімонов, колись герой популярного "Джентльмен-шоу", бився за пост мера Одеси від президентської партії "Слуга народу"... Знову з'явився невгамовний кандидат Дарт Олексійович Вейдер від Інтернет-партії України, давно прикрашає вибори. Знову безуспішно», «До муніципальних виборів рейтинг "Слуг народу" впав настільки, що стало зрозуміло: кандидатам від Зеленського не світить ні одного крісла мера в обласних центрах, ні більшості в регіональних парламентах».

Проаналізувавши ряд згаданих вище російських телеканалів, можна виділити їх основні риси:

- умисна гіперболізація
- незбалансована подача інформації
- дискредитація представників виконуючої влади
- дезінформація
- дискредитація української державності
- висвітлення інформації зі спотвореним, саркастичним підтекстом

Незважаючи на заборони, частина українського населення продовжує дивитися російські телеканали і користуватися російськими соціальними мережами, тому залишаються величезні ризики проникнення і успішного поширення російської пропаганди.

У свою чергу, вітчизняні ЗМІ повинні якомога більше знайомити людей з медіаграмотністю, інформувати про те, як протистояти мові ворожнечі. ЗМІ зобов'язані покращувати якість контенту, жорстко контролювати виконання журналістських стандартів, переймати досвід більш прогресивних країн і вчити споживача інформації самостійному виявленню «джинси», фейків і чорного піару.

Матеріал підготовлений на конкурс Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та видання «ІзбірКом» в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership. Думка автора може не збігатися з позицією редакції та організаторів конкурсу.

Ирина Семенюта

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися