Колекціонування під час пандемії чи де одесити знаходять натхнення

Колекціонування під час пандемії чи де одесити знаходять натхнення

Як тільки влада трошки послабила карантинні заходи, відчайдушні та стомлені домашніми посиденьками одесити одразу вирушили підкорювати найпрекрасніші куточки нашого міста у пошуках натхнення, «свіжого ковтка повітря» — хтось до кінотеатру на прем’єру хітового фільму, комусь більш до вподоби балет або опера, деякі засіли у затишних кав’ярнях, а ось наші головні герої обрали Музей сучасних мистецтв. Як колись сказав Антон Павлович Чехов — «Хто відчув насолоду творчості, для того всі інші насолоди не існують».

Музей сучасного мистецтва завжди відрізнявся унікальністю та неповторністю своїх заходів, починаючи від античного мистецтва та закінчуючи психоделічним: «220 вольтів кохання», «Графіка… Графіка… Графіка...», «Передчуття щастя» — лунають назви, заглушаючи одна одну. Проте, цього разу засновники вирішили порадувати своїх відданих шанувальників чимось новеньким та не менш оригінальним — поговоримо про виставку «Час збирати», що розташувалася у 16 залах музею та поєднала у собі більш ніж 200 витворів мистецтва всесвітньо відомих митців. 

За словами кураторів, мета заходу — познайомити глядача ближче з поняттям колекціонування, яке взагалі мало хто висвітлює у своїх проєктах. У свою чергу, художній простір займає два поверхи, на першому з яких розташувалися праці більш традиційного напрямку, зокрема — продукти творчості Сальвадора Далі, Марка Шагала, Василя Єрмілова, Зінаїди Серебрякової і десятків інших відомих художників з приватних колекцій. На другому поверсі на глядачів чекає епатажне сучасне мистецтво: образи світових вождів з головами мавп, черепа, комічні курки і фото оголених людей. 

Заступник директора з розвитку МСМО Ольга Сідорушкіна розповідає, що підготовчий етап зайняв кілька місяців, бо домовитися було не дуже складно. «Ми швидко відчули точки дотику з колекціонерами, з якими працювали» — зазначає ТРК «Нова Одеса».

Поспілкувавшись з відвідувачами виставки, ми отримали більш чітке уявлення про вплив творчості на свідомість людини. «У такому місці я побував вперше, проте залишився у захваті. Відсутність досвіду у сфері мистецтва не заважала мені відчути, доторкнутися до прекрасного. Дуже сподобалося, як була зроблена кімната колекціонера, атмосфера багатства у просторі божевільної людини» — розповідає Ілля. Проте, Ксенія — наша наступна співрозмовниця — зазначає, що, на її думку, експонатами може в повній мірі насолодитися лише той, хто має певний «бекграунд», обізнаний історією, культурою, відомими постатями у певній сфері тощо. 

Ці думки настільки протиставляються одна одній, що залишається лише відвідати захід самостійно. З собою обов’язково мати «творчий» настрій та готовність відповісти на питання: «Що ж для мене — мистецтво?». 

 

Юлія Семенцова

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися