Ведмежі концтабори у Китаї: чи дійсно ми рятуємо своє життя за рахунок тварин?

Ведмежі концтабори у Китаї: чи дійсно ми рятуємо своє життя за рахунок тварин?

У китайській народній медицині існує дуже популярний лікарський засіб — ведмежа жовч. Вважається, що вживання ведмежої жовчі уповільнює зростання ракових клітин і її можна вживати при всіх стадіях онкологічних захворювань. Однак західні спеціалісти ставляться до таких тверджень трохи скептично. Доповіді про медичну ефективність продуктів з вмістом ведмежої жовчі не точні. Проте, в азіатських країнах думка про унікальну дію цього засобу вже вкоренилася у свідомості людей. І зараз хочемо поговорити про те, якими способами ця жовч видобувається.

Найчастіше на «фабрику жовчі» тварини потрапляють ще зовсім беззахисними дитинчатами. І все своє подальше життя вони проводять у вузьких металевих клітках, тобто 10-20 років. Як проходить процедура отримання жовчі? В жовчний міхур ведмедя вставляють трубку, яка виводиться назовні в спеціальний резервуар. Вже навіть ця процедура є жахливо для тварини, адже для того, щоб рідина починала надходити в резервуар, один або два рази на день робочі сильно перетягують ведмедю живіт. Окрім цього на ведмедя надягають залізний пояс, який фіксує вставлений в жовчний міхур катетер.

Але організм ведмедя не виділяє жовч літрами, а тільки декілька крапель рідини. За планом з одного ведмедя фермі потрібно отримати 2 тис. грам жовчі. Якщо так підрахувати, то кожна тварина піддається таким "процедурам" не менше 7 тисяч разів.

Не всі ведмеді витримають це. Для того щоб позбутися від болю, тварини виривають кігтями у себе кишки і шлунок. Внаслідок цього робітники почали видаляти ведмедям зуби та кігті, або надягати металеві начеревники.

Відомий один шокуючий випадок на північному заході Китаю - мати-ведмедиця втекла з клітки, задушила свою дитину і, розбігшись, вбила себе об стіну. Видання The Daily Mail, яке розповіло цю трагічну історію, згадує, що ведмедиця вбила себе заради припинення мук. Але швидше за все, вона зробила це і від відчаю, після того, як вбила своє дитинча.

Більше 10 тисяч ведмедів тримають на фермах з видобутку жовчі в Китаї. За 1 грам ведмежої жовчі люди сплачують близько 300 юанів, що становить приблизно 1300 грн. До речі, заробляють не тільки на цьому, але і на самому процесі отримання жовчі. Ось наприклад в'єтнамці пропонували заможним іноземцям спеціальні тури на ці ферми, де з садистської процедури відбору жовчі влаштовували ціле розважальне шоу. Кажуть, така розвага користується особливою популярністю серед гостей з Південної Кореї і Японії.

Чи дійсно ведмеді заслуговують це?

Єлизавета Шостак

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися