Я ж бачив, ти сама цього хотіла, чого ревеш тепер?!

Я ж бачив, ти сама цього хотіла, чого ревеш тепер?!

В Україні немає дискримінації за статевою ознакою, сексизму, упередженого ставлення. Дівчата можуть бути спокійні, одягатися так, як їм хочеться, пересуватися по місцевості без побоювання.

Але в той же час, чомусь багато дівчат знають, як правильно тримати ключі, щоб це стало зброєю для самооборони; ніколи не зайдуть з незнайомим до ліфту/під'їзду; не вдягнуть одяг, який може здаватись відвертим, якщо вони йдуть кудись поодинці; знають, як і що говорити, щоб «чоловіки» випадково не зрозуміли їх неправильно, а інтернет кишить статтями «Як дівчатам убезпечити себе». Або все ж таки... Чому навколо одні феміністки?

Спочатку розберемося, що таке фемінізм в дійсності, і не будемо судити за затятими фанатиками в соціальних мережах і за повідомленнями в ЗМІ. Фемінізм - рух за зрівняння жінок у правах з чоловіками. Ні, це не про «жінки краще за чоловіків», і ні, це не про «жінки правлять світом». Це про рівні права, це про свободу розпоряджатися своїм життям і своїм тілом за бажанням, присікаючи нав'язане «так завжди було і так повинно бути».

Так чому ж їх так багато і це так популярно? Все просто: набридло жити за тими правилами, які усно прописали наші предки. Одягайся тільки в закритий одяг навіть в +30. Стандарти краси. Працюй на «жіночій роботі». Ах так, сім'я - пріоритет. Яка кар'єра? До 20 років троє дітей і чоловік, обов'язково чоловік. Народжуй, виховуй, а головне, не забувай догоджати чоловікові завжди і у всьому, адже він - завжди правий. Так що, давай йому все, чого він захоче, незалежно від себе і своїх бажань.

Феміністський рух - це за права жінок: виборче право, право займати державні посади, право на працю і рівну оплату праці, право на власність, освіту, участь в угодах, рівні права в шлюбі, право на тілесну автономію і недоторканність (захист жінок і дівчат від зґвалтувань, сексуальних домагань і домашнього насильства). Так чому навколо так багато противників даного руху?

Противники фемінізму закликають зберігати традиційне уявлення про чоловіків і жінок в сім'ї та суспільстві: чоловік розглядається як годувальник, жінка як берегиня домашнього вогнища. Антифеміністи виступають за поділ понять гендерної рівноправності і рівності. Вони стверджують, що у кожної статі є свої істотні психологічні і фізіологічні особливості, які пропонують чоловікові і жінці різні соціальні ролі і навантаження. На порядку денному: «Вони брикаються менше хвилини». У соціальних мережах масово почали поширювати інформацію про те, як правильно зґвалтувати дівчину, як і чим оглушити, які методи краще і як підготуватися. Як виявилося далі, зміст таких каналів досить різноманітний. Починаючи з того, де купити легальне снодійне для «знерухомлення жертви», і закінчуючи історіями підписників, які розповідають про свої «пригоди».

Подібна пропаганда насильства над жінками - величезна проблема сучасного Інтернету, так як користувачам надана максимальна свобода і можливість висловлювати будь-які думки. Не тільки телеграм-канали повні інформацією щодо зґвалтувань, методів і наслідків, а й інші соціальні мережі. Так, під постом «Що він тобі сказав після того, як зґвалтував тебе» в соціальній мережі «TikTok» зібралося більше 30 тисяч коментарів. «Ну і чого ревеш, тобі не сподобалося?», «Нічого поганого не сталося, бачиш?», «Я ж бачив, ти хочеш», «Ти сама винна», «Тобі ніхто не повірить», «Ти нікому нічого не доведеш», «Тільки не розповідай своїй мамі, вона мені важливіше за тебе», «Розкажеш комусь – відправлю всім відео, як я це з тобою роблю», «Всім на тебе начхати», «Не треба було мене провокувати», «Ти для мене просто тіло», «Я не міг упустити такий шанс»... і багато іншого. Так, це коментарі дівчат, які постраждали, і більшість - в малолітньому віці. І більшість з них – мовчать й досі... Але тішить те, що непоодинокі випадки, коли жертва зуміла перебороти страх, розповісти про це і покарати насильника.

Статистика за даними Офісу генерального прокурора України, в січні-серпні 2020 року - 147 дітей стали жертвами зґвалтувань. Проте, за весь 2019 рік, кількість дітей, які постраждали від цього злочину, склало 148. Тобто, на серпень показники дорівнюють кількісними показниками за весь 2019 рік. І це тільки за однією статтею "зґвалтування". Також повідомлялося, що на серпень 2020 року зареєстровано 44 кримінальних провадження у статті 155 Кримінального кодексу "Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості", 151 кримінальне провадження за статтею 156 "розбещення неповнолітніх". За статтею 155 винесено всього 16 обвинувальних актів, а за статтею 156 - 44 обвинувальних актів.

Не мовчи! Не вини себе! Не бійся! Будь ласка, не варто боятися і мовчати. Рідні - завжди підтримають тебе. Головне - вчасно повідомити і отримати необхідну допомогу: психологічну і юридичну. Батьки, вибудовуйте довірливі стосунки зі своїми дітьми. Адже їм часто необхідна ваша допомога, про яку багато хто просто боїться попросити, боїться здатися слабкими, боїться засуджень. Але ж хто, як не ви, може допомогти дитині в складний період. А іноді зупинити її недобрі думки.

Ірина Яковлєва

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися