Успіхи наступу головнокомандувача Зеленського на ... місцеве самоврядування

Фото: pravda.if.ua

(Фото: pravda.if.ua)

1 листопада стало відомо, що напередодні Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про створення Сумської військової адміністрації. Цим Президент, по суті, перекреслив вибір сум'ян на останніх виборах до місцевих рад.

Що було раніше

Ввечері 2 жовтня НАБУ і САП спільно з СБУ затримали мера Сум Олександра Лисенка та Олександра Журбу на отриманні ними частини хабаря в 1,4 млн грн. За інформацією СБУ, фігуранти вимагали 2 мільйона 130 тис. грн з місцевої компанії, яка займалася вивезенням сміття.

3 жовтня Олександру Лисенку та Олександру Журбі повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368.

4 жовтня міському голові Сум суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави.

5 жовтня міського голову Сум Олександра Лисенка випустили під заставу. Розмір застави склав 3 мільйони гривень.

Треба зробити декілька зауважень

По-перше, мер Сум був затриманий та підозрюється у хабарництві, але суд ще не відбувся, тобто це ще не доказано. І якщо його злочин не буде доказано, то він має право повернутися до своїх повноважень.

По-друге, згідно зі статтею 42 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" у разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар відповідної сільської, селищної, міської ради...

По-третє, згідно з законом обов’язки міського голови в разі його усунення повинен виконувати секретар міської ради. 13 жовтня на позачерговому засіданні секретарем Сумської міської ради обрано Артема Кобзаря, якого до речі було обрано від партії "Слуга Народу". Тобто Президент своїм Указом нівелював волю мешканців Сум й призначив керувати містом не того, кого вони обрали, навіть від його ж політичної сили.

По-четверте, і це дуже важливо. 15 червня 2023 року Європейський парламент прийняв резолюцію щодо сталої реконструкції та інтеграції України до євроатлантичної спільноти, де в 15 пункті закликали "український уряд продовжувати зміцнювати місцеве самоврядування та впроваджувати успіх реформи децентралізації в загальну архітектуру процесів ремонту, відновлення та реконструкції України шляхом, зокрема, надання місцевій владі помітної ролі у прийнятті рішень – складання проєктів реконструкції; звертає увагу на Асоціацію міст України та Європейський альянс міст і регіонів для відновлення України, останній з яких був запущений 30 червня 2022 року як механізм для картографування місцевих і регіональних потреб в Україні".

Тобто, в офісі Президента не взяли до уваги не тільки вибір мешканців Сум, а й думку європейських парламентарів. І це коли йде війна, коли шлях до Європи та порозуміння з дружніми країнами це питання виживання України.

В середу 1 листопада, коли стало відомо про Указ Зеленьского про створення МВА в Сумах, висловлювались думки, що це можливо зроблено з прицілом на Київ чи Одесу, мовляв, що на Банковій вже давно виражають незадоволення позицію Віталія Кличка, а в Одесі Геннадій Труханов як спеціально породжує невдоволення містян тратами бюджету не на ЗСУ. І такий крок у Сумах може бути перевіркою реакції на створення військових адміністрацій в обласних центрах для того, щоб перетягнути на себе ще більше влади та взяти контроль над додатковими фінансовими потоками. 

Така думка зовсім не фантастична та цілком лягає в логіку дій найближчого оточення Володимира Зеленського. І це дуже й дуже небезпечно.

Я ні в якому разі не бажаю ставати на захист того чи іншого міського голови. Якщо хтось з них порушує Закон, то це винні бачити відповідні силові структури та хапати на гарячому. Якщо хтось з мерів в рамках Закону робить щось таке, що обурює городян, то треба виходити та показувати це, як роблять одесити вже понад два місяці. Якщо є законні підстави, то такого міського голову треба відстороняти від посади. Але тільки якщо є законні підстави та тільки через закон, і відстороняти не для того, щоб в крісло сів хтось на розсуд Зеленського, Єрмака чи Татарова, а той хто був обраний. Немає мера, хай працює секретар. В Законі все прописано.

Інакше кажучи, можна й потрібно боротися с корупцією, але не коштом місцевого самоврядування. Дуже хочеться, щоб Президент та його оточення зрозуміли, що додаткові повноваження під час воєнного стану не дають їм підстав наступати на права українців та їх вибір, яким би він не був.

Ігор Льов

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися