Вітаю Святого Миколая та прощаюся з Дідом Морозом

Зображення згенероване ШІ

(Зображення згенероване ШІ)

З новим роком пов'язані, мабуть, найчарівніші та найяскравіші спогади. Що може бути сповненим більшої магії та чар, ніж прикрашання ялинки скляними шарами, шорстким "дощиком" та гірляндами, запах хвої та мандарин, новорічні пісні та фільми, що лунають. Коли мама каже, що то на свято і не можна їсти. А ще листівки від та для родичів. Тривалий час в дитинстві саме написання листівок з привітаннями було початком новорічного настрою. Ми надсилали, мабуть, листівок десять. Мобільних телефонів ще не було (страшно подумати скільки часу вже минуло), тож єдиним способом надіслати яскраве зображення з теплими словами були картонні листівки. Прямо на них клеїли марки та відкритими всьому світу вони йшли поштою до родичів в різні куточки країни. А як же було чудово отримувати ці маленькі картонки з намальованими ялинками, зайчиками та Дідом Морозом! Я з нетерпінням кожен раз перевіряла поштову скриньку. А коли в Одесі ще й сніг був на Новий рік - то життя ставало казкою на одну ніч!

Листівка: kyiv.dityvmisti.ua

І все дитинство обов'язковим атрибутом цього казкового свята був Дід Мороз. Це ж саме він приносив подарунки, це йому читали вірші в садочку, це він був таким бажаним гостем на всіх дитячих виставах та святкуваннях. Підлітковий вік зняв рожеві окуляри, але теплі спогади про казку лишились. 

Тепер свого Діда Мороза чекають мої діти. Ну як чекають. Старший син вже не вірить, кілька років тому здогадався, яким чином подарунки з’являються під ялинкою. І тепер намагається розповісти це своїй молодшій сестрі. Спиняю його, тому що хочу залишити якомога довше це казкове диво в дитячому серденці.

Але я не хочу магію Діда Мороза у житті своїй доньці. Я хочу щоб в нашу родину приходив Святий Миколай. Той Миколай, щедрі дарунки якого надихнули людей творити чудеса. Справжня людина стала прообразом персонажа зимового свята. В той час, як Дід Мороз та свято нового року створені радянським союзом як замінник Різдва. Колись дуже давно, нам підмінили релігію комунізмом, а закріпили це новими святами. Безумовно, прототипом Діда Мороза був західний Санта Клаус. Який в перекладі і є Святим Миколаєм. Його підігнали під потрібний владі формат та випустили людям. Тому, я вважаю, Дід Мороз як уродженець совку має залишитись в минулому. Піти з нашого сьогодення як радянська символіка йде з будинків.

Я зовсім не релігійна людина. Ніколи не придавала значення питанню святкування Різдва та Нового року. Війна змусила переосмислити відношення й до зимових свят. Виникло сильне бажання залишити в минулому все радянське та будувати українське в своєму житті, а головне – в житті дітей. Зустрічаю багато опору прощання з радянщиною в суспільстві. Це й перенос свят за церковним календарем, й зміна пам’ятників, й мова. Думаю, що й з Дідом Морозом така ж історія. Люди, скоріш за все, будуть обурюватись "це ж наш герой, навіщо нам щось інше, мені він в дитинстві подобався". Так, і мені подобався, це і мій герой. Тільки нам цим штучним дідом підмінили справжнє родинне свято. 

Минуле неможливе змінити, бо воно є частиною особистості кожного. Це історія батьків, дідусів що вже відбулася. Немає необхідності відміняти, змінювати або заміняти саме свято. Є необхідність змінити героя цього свята. Повернути на своє повноправне місце справжнього дарувальника подарунків, радощів та дива. 

День Святого Миколая вже зовсім скоро. Тож буду розповідати дітям хто ця людина  і чому він приніс подарунки. І весь час розмірковую як же змінити сталі домашні традиції. Зробити це лагідно та спокійно. Й гадки не маю, як пояснити доньці, чому вдома святий Миколай, а крізь – в садочку, мультиках, дитячих виставах, на вулиці та в магазинах - Дід Мороз. Мабуть, доведеться залишити старого діда в світі своїх дітей. Сподіваюсь, що ненадовго. Але Святий Миколай точно прийде в нашу родину. Та принесе з собою новий сенс свята. Сенс щирого дарування подарунків, тепла та любові. Сенс піклування про близьких, й не тільки. 

Свята та дива потрібні не тільки дітям, а й дорослим. Особливо зараз. Коли війна руйнує наші життя. І кожен з нас має чудово нагоду стати Святим Миколаєм та подарувати не тільки матеріальна подарунки як Дід Мороз, а подарувати значно більше - любов та тепло.

Зображення згенеровано ШІ

Катерина Хумарова

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися