Як проходить підготовка роботи Верховної Ради нового скликання

Фото: Верховна Рада України

(Фото: Верховна Рада України)

Підготовка та проведення першого засідання Верховної Ради нового скликання містить організаційні заходи, порядок формування денного та ухвалення важливих рішень для подальшої роботи парламенту. Підготовлено в рамках проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи.

Підготовча депутатська група готує пропозиції щодо організації та проведення пленарних засідань першої сесії ВРУ нового скликання, зокрема, порядку розміщення народних депутатів, підготовки, організації та проведення урочистого засідання, переліку предметів відання та складу парламентських комітетів, готує проєкти відповідних актів. 

Схема розміщення депутатів

Представники "Слуги народу" не гралися в демократію. 254 депутати від цієї політичної сили обрали місця перші ряди біля трибуни та президії. 

Вже далі розташувалися:

  • "Опозиційна платформа - За життя" (43 мандати);
  • ВО "Батьківщина" (26 мандатів);
  • "Європейська солідарність" (25 мандатів); 
  • партія "Голос" (20 мандатів); 
  • позафракційні депутати (56 місць).
     

При підготовці роботи Верховної Ради велике значення має кількість комітетів та кількість депутатів в тому чи іншому комітеті. Цей аспект перед початком роботи депутатів IX скликання став предметом критики монобільшості від депутатів меншості.  Депутатка від партії "Європейська солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе так прокоментувала процес сформування комітетів у  Facebook:

Знехтувавши спільним рішенням щодо граничного розміру комітетів, яке було досягнуте на першому засіданні підготовчої групи  минулого тижня (від 7 до 31 депутата), керівництво монобільшості вирішило, що, наприклад, в комітеті з євроінтерації має бути не не менше, а НЕ БІЛЬШЕ, ніж сім (!) людей, водночас в комітеті, що опікуватиметься цифровою трансформацією, має працювати двадцять депутатів.  Це питання не лише порушення основ демократії та етики, а, в першу чергу, ігнорування обраних українським народом і підтверджених  новими керівниками пріоритетів. 
Іванна Климпуш-Цинцадзе

 Найбільше депутатів планувалося в комітет аграрної та земельної політики - 31 народний депутат, бюджету - 31, комітет фінансів, податкової та митної політики - також 31 обранець. Найменші комітети - інтеграції України з Європейським Союзом та комітет свободи слова - по 7 народних депутатів.


Зображення: Іванна Климпуш-Цинцадзе/Facebook

Ігор Льов

Поділитися