Стоп паніка: що таке "хвороба Х"

Зображення: ШІ

(Зображення: ШІ)

11 січня 2024 року видання Forbes опублікувало матеріал зі заголовком "Що таке "хвороба Х"? Праві кола критикують гіпотетичну пандемію" в якому анонсувало зустріч в Давосі, де буде обговорюватися ця загадкова хвороба.

17 січня після зустрічі Anadolu Agency писало, що Генеральний секретар Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреїсус підкреслив важливість підготовки до "хвороби Х", висловивши сподівання, що країни досягнуть угоди щодо пандемії до травня цього року, щоб боротися з цим "спільним ворогом".

Історія питання

21 листопада 2022 року ВООЗ повідомило, що запускає глобальний науковий процес для оновлення списку пріоритетних патогенів — агентів, які можуть спричинити спалахи або пандемії — для того, щоб спрямовувати глобальні інвестиції, дослідження та розробки (НДДКР), особливо у вакцини, тести та лікування.

В тому ж повідомленні у ВООЗ інформували, що організація збирає понад 300 вчених, які розглянуть докази щодо понад 25 сімейств вірусів і бактерій, а також "хвороби X". Там же дається визначення, що хвороба X включена для позначення невідомого збудника, який може спричинити серйозну міжнародну епідемію.

Тобто "хвороба Х" - це не якісь збудник, що реально існує, а лише припущення, умовна назва збудника, що може причинити пандемію.

У ВООЗ зазначили, що список вперше був опублікований у 2017 році, востаннє визначення пріоритетів було проведено у 2018 році. Інструмент ВООЗ розрізняє, які захворювання становлять найбільший ризик для громадського здоров’я через їхній епідемічний потенціал або відсутність або недостатність контрзаходів.

На цей час першочерговими захворюваннями є:

  • COVID-19
  • Кримсько-Конго геморагічна лихоманка
  • Вірусна хвороба Ебола та Марбургська хвороба
  • Лихоманка Ласса
  • Коронавірус Близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV) і важкий гострий респіраторний синдром (SARS)
  • Ніпа та геніпавірусні захворювання
  • Лихоманка долини Рифт
  • Зіка
  • "Хвороба Х"

В Давосі

Під час панельної дискусії в Давосі під назвою "Підготовка до хвороби Х" голова ВООЗ наголосив: "Ми не повинні стикатися з речами непідготовленими, ми також можемо підготуватися до деяких невідомих речей", - також зазначив, що первинна медична допомога має вирішальне значення, як світ переконався під час пандемії COVID-19, та додав: "Навіть громади можуть підготуватися до "хвороби Х"".

Нагадавши, що кінцевий термін угоди щодо пандемії – травень 2024 року, Тедрос Адханом Гебреєсус висловив надію, що до цього часу країни досягнуть угоди щодо можливої пандемії.

Далі він сказав, що якщо це покоління, яке має власний досвід, не може цього зробити, він не думає, що наступне покоління це зробить.

"Тож заради наших дітей і онуків … ми повинні підготувати світ до майбутнього", – додав глава ВООЗ. 

Ігор Льов

Поділитися