ЄВідновлення: як отримати допомогу та які підводні каміння

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

12 грудня минулого року Прем’єр-міністр України у своєму telegram-каналі повідомив, що на той час програмою є Відновлення вже скористалися понад 26 тисяч родин, які отримали гроші на ремонт свого житла. Загальна сума виплат за програмою склала більш як 2 мільярди гривень. У тому ж повідомленні Денис Шмигаль наголосив, що За програмою єВідновлення розпочинаються виплати коштів на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості. 

Програма почала працювати 10 травня 2023 року. В повідомленні уряду йдеться: "Відсьогодні всі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії рф і яке ще не було відремонтоване, зможуть скористатись послугою єВідновлення для отримання державної допомоги для відновлення свого житла. Йдеться, перш за все, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо".

Хто може скористатись послугою

Всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій і підлягає відновленню. Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

  • учасникам бойових дій,
  • людям з інвалідністю внаслідок війни,
  • ветеранам війни,
  • членам сімей загиблих військових,
  • мобілізованим,
  • багатодітним родинам,
  • людям з інвалідністю І та II групи,
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам,
  • прийомним батькам та патронатним вихователям,
  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Тих, хто зробив ремонт своїм коштом в уряді закликали зберегти чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій росії.

Як отримати компенсацію

Спершу слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Відкрити картку можна в банківському застосунку та у відділенні банку. Наразі до єВідновлення підключені такі банки: Ощадбанк, Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

З 11 грудня 2023 року заяву на отримання допомоги можна подати через ЦНАП або нотаріусів.

Для подачі заяви в такий спосіб необхідно:

  • звернутися до ЦНАПу або нотаріуса, маючи лише ідентифікаційний код, паспорт та електронну пошту;
  • у разі наявності пільгової категорії – надати документ, що її підтверджує;
  • якщо заяву подає уповноважена особа – має бути довіреність на виконання правочину.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Розрахунок суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа. Він, як і сам порядок надання допомоги доступний у відкритому доступі.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку єВідновлення.

Як можна використати допомогу

Кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів: вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт.

Витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь в програмі через портал Дія.

Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

Відповідний порядок компенсації розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки USAID/UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та Світовим банком.

Уся необхідна інформація про програму єВідновлення публікуватиметься на сайті програми, а також на офіційному сайті Міністерства.

Які проблеми виникають при використанні та як цьому зарадити

Фахівці приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Одеса розглянули найбільш поширені запити та надали рекомендації, як подолати технічні проблеми при використанні платформи "єВідновлення".

Найбільш поширеними проблемами були наступні:

Не знайдено даних про пошкоджене майно

У такому випадку скоріш за все проблема у тому, що майно було зареєстровано до 2013 року – року, коли був створений Державний реєстр речових прав.

Запис про право власності в Державному реєстрі речових прав є обов'язковою умовою для подання заяви на отримання допомоги.

Перевірити, чи зареєстровано ваше право власності в реєстрі, який був створений після 2013 року, можна, замовивши інформаційну довідку на порталі Дія.

Державну реєстрацію права власності на нерухоме майно можна здійснити в державних адміністраціях, виконавчих органах сільських, селищних, міських рад,  державних нотаріальних конторах, приватних нотаріусів, державних реєстраторів прав на нерухоме майно, центрах надання адміністративних послуг. Знайти найближчий ЦНАП можна тут.

Документи, що необхідно надати для отримання послуги, можуть змінюватися в залежності від типу нерухомого майна, тому рекомендуємо уточнити щодо переліку необхідних документів в державних реєстраторів.

Термін проведення реєстраційних дій — 5 робочих днів (за потреби є можливість скоротити терміни реєстрації).

Неможливість подати заяву

Наведемо алгоритм подачі заявки.

  1. Оновіть ваш застосунок до останньої версії.
  2. У застосунку Дія перейдіть у розділ Послуги.
  3. Оберіть єВідновлення.
  4. Натисніть Почати.
  5. Оберіть пошкоджений об’єкт із переліку доступних або подайте інформаційне повідомлення про пошкоджене майно (якщо не подавали раніше).
  6. Вкажіть, чи проводився ремонт.
  7. Отримайте згоду співвласників в разі їх наявності.
  8. Оберіть пільгу, яка стосується вас.
  9. Відкрийте або оберіть картку єВідновлення.
  10. Заповніть контактні дані.
  11. Перевірте сформовану заяву та натисніть Відправити.

Часто проблема у тому, що застосунок Дія не було оновлено до останньої версії. У такому разі радимо оновити його і спробувати подати заявку повторно.

Підтвердження заяви співвласниками

Співвласник має надати дозвіл, відсканувавши QR-код, який з'явиться на екрані в ініціатора подачі заяви. Також цей код можна надіслати співвласнику посиланням.

Відсканувати QR-код потрібно протягом 24 годин, інакше заява скасується і потрібно заповнити її заново. Також сканувати його потрібно сканером саме застосунку Дія.

Якщо у співвласника немає можливості надати згоду в застосунку Дія, тоді необхідно зробити нотаріальну згоду і надати її комісії під час візиту. Згода співвласника на отримання виплати повинна бути в довільній формі, однак нотаріально засвідченою.

Якщо наведені поради не допомогли та заявку у застосунки Дія досі неможливо подати, радимо звернутися до служби підтримки.

З питань, пов’язаних з послугою, звертайтеся на урядову гарячу лінію за номером 1545 або через чатботи в месенджерах: Telegram, Viber, Messenger.

У випадку, якщо ви не можете додзвонитися на урядову гарячу лінію, можете заповнити відповідну заявку у гуглформі за QR-кодом нижче, і з вами зв'яжуться працівники технічної підтримки.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Ігор Льов

Поділитися