06 червня 2018 р. 13:24

Декларування конфлікту інтересів депутатами Львівській міській раді у січні – квітні 2018 році

Декларування конфлікту інтересів депутатами Львівській міській раді у січні – квітні 2018 році

Громадська мережа ОПОРА продовжує досліджувати хорошу практику декларування конфлікту інтересів депутатами Львівської міської ради, що передбачена статтею 35 Закону України "Про запобігання корупції" та статтею 591 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", згідно з якими сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, заступник голови, депутат районної, обласної, районної у місті ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про конфлікт інтересів під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання.

Також ця практика прописана у статті 62 Регламенту Львівської міської ради 7-го скликання і Статуті територіальної громади міста Львова.

Даний аналіз, що охоплює перші чотири місяці 2018 року є продовженням раніше розпочатого моніторингу конфлікту інтересів у 2017 році. Можна помітити збільшення кількості декларування реального конфлікту інтересів, оскільки у період з січня по квітень поточного року було зафіксовано 10 випадків, тоді як протягом усього минулого року таких випадків було 15. У той самий час коли кількість депутатів, що декларували реальний конфлікт інтересів зменшилась вдвічі, кількість випадків декларування одним депутатом зросла, що пов’язано з наявністю у таких обранців потенційних бізнес інтересів у сфері господарювання.

Для дослідження було проаналізовано протоколи засідань Львівської міської ради з січня по квітень 2018 року. За цей період відбулося чотири пленарних засідань - 25 січня, 15 лютого, 22 березня і 19 квітня. На початку кожного засідання головуючий – міський голова Андрій Садовий або секретар ради Анатолій Забарило - зверталися до депутатського корпусу з проханням оголосити, якщо у когось є потенційний або може виникнути реальний конфлікт інтересів при розгляді питань порядку денного.

У період з січня по квітень 2018 року було зафіксовано 10 випадків реального конфлікту інтересів, які стосувалися п’яти депутатів Львівської міської ради, а саме Романа Федишина (Об’єднання "Самопоміч"), Остапа Доскіча (БПП "Солідарність"), Оксани Динік (Об’єднання "Самопоміч"), Григорія Козловського (БПП "Солідарність") і Назара Палідовича (Громадянська позиція). Усі вони були об’єктом нашого попереднього дослідження, що є свідченням наявності певної окресленої групи депутатів, які потенційно матимуть конфлікт інтересів у подальшому, оскільки займаються приватною справою, яка час-від-часу накладається із здійснення ними представницьких функцій.

Найбільша кількість випадків реального або потенційного конфлікту інтересів припадає на двох депутатів Остапа Доскіча і Романа Федишина, які протягом перших чотирьох місяців поточного року потрапляли у таку ситуацію чотири і три рази відповідно.

У випадку Романа Федишина це пов’язано з ТзОВ "Шувар", контрольний пакет акцій якого знаходиться у власності депутата. Три випадки пов’язані з господарською діяльністю ринку "Шувар" були зафіксовані під час пленарних засідань 25 січня, 15 лютого і 22 березня.

У першому випадку роглядалося питання "Про надання ТзОВ "Ринок сільськогосподарської продукції "Шувар" дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Хуторівці, 4-б" (питання порядку денного №108), перед голосування за яке депутат озвучив інформацію про конфлікт інтересів. Під час наступного засідання, коли розглядалося питання "Про внесення змін до ухвали міської ради від 29.01.2015 № 4270 "Про затвердження Програми сприяння розвитку львівських товаровиробників на 2015-2017 роки" (питання порядку денного №7), де поміж інших також згадується ТзОВ "Шувар" він не декларував конфлікту інтересів, проте утримався від голосування. Проте вже під час наступного засідання, під час якого розглядалося суміжне питання "Про затвердження переліку підприємств, які відповідають критеріям, визначеним Програмою сприяння розвитку львівських товаровиробників на 2015-2018 роки" (питання порядку денного №5), Роман Федишин задекларував наявність конфлікту інтересів і зазначив, що утримається від голосування. Загалом даний обранець завжди утримується від голосування в умовах конфлікту інтересів (тут, тут і тут) чи то керуючись рекомендацією Регламенту, чи для власного перестрахування. При цьому усі рішення були прийняті Львівською міської радою.

Чотири рази в умовах конфлікту інтересів був Остап Доскіч, який є акціонером і співвласником ТзОВ "Тібет" або ПП "Фірма "Галич-Кабель".  Тричі він декларував наявність конфлікту інтересів і один раз був відсутній на засіданні.

Під час пленарного засідання 15 лютого, коли розглядалося питання №85 порядку денного "Про надання ТзОВ "Тібет" дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул. Кульпарківській, 96" депутат озвучив інформацію щодо конфлікту інтересів і утримався від голосування. Коли під час наступного засідання 22 лютого розглядалося питання "Про затвердження ТзОВ "Тібет" технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки на вул. Кульпарківській, 96 та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок (зміна цільового призначення) на вул. Кульпарківській, 96" (питання №88 порядку денного) він був відсутній та не брав участі у голосуванні. Двічі ситуація реального конфлікту інтересів виникала під час засідання 19 квітня під час розгляду питання №17 "Про прийняття у власність територіальної громади м. Львова зовнішніх каналізаційних мереж на вул. І. Франка, 129" і №117 "Про внесення змін до договору оренди землі від 01.08.2011 № Ш-2311" порядку денного. В обох випадках Остап Доскіч був присутнім, озвучував інформацію про конфлікт інтересів і утримався від голосування, а обидва рішення були прийняті. Депутат не пояснював змісту свого рішення, проте можна припустити, що ці питання стосується його бізнесової діяльності, оскільки він займається кабельним устаткуванням. В останньому рішенні пропонувалося замінити у договорі сторону орендаря, а саме слова "приватне підприємство "Фірма "Галич-Кабель", власником якої він є, словами "товариство з обмеженою відповідальністю "Укр-Полімер".

По одному конфлікту інтересів декларували ще три депутати Львівської міської ради – Григорій Козловський, Оксана Динік і Назар Палідович.

Під час розгляду додаткового питання №9 у межах питання №128 порядку денного пленарного засідання від 15 лютого Григорій Козловський озвучив інформацію щодо конфлікту інтересів в контексті розгляду даного питання "Про продовження ПП "Телець" терміну оренди земельної ділянки на вул. Бойківській, 30-б". Згідно даних електронної декларації депутат є власником 50% загального капіталу ПП "Телець". В результаті, як показує електронна система "Віче" він був відсутній під час голосування, тоді як саме рішення було прийнятим.

Наявність конфлікту інтересів також озвучувала Оксана Динік під час розгляду ухвали "Про затвердження переліку підприємств, які відповідають критеріям, визначеним Програмою сприяння розвитку львівських товаровиробників на 2015-2018 роки" (питання №5 порядку денного) під час засідання 22 березня. Крім цього вона зазначила, що утримається від голосування (не брала участі в голосуванні), що підтверджує електронна система "Віче". Хоча депутатка не пояснювала змісту конфлікту інтересу, проте у тексті ухвали, поміж інших підприємств згадується ТзОВ "Львівська ізоляторна компанія", співвласником і генеральним директором якої вона є. Разом з тим дане рішення було ухвалене без участі Оксани Динік і Романа Федишина.

Під час засідання 19 квітня Назар Палідович поінформував про наявність у нього конфлікту інтересів при розгляді питання "Про внесення змін до ухвал міської ради від 02.03.2017 № 1568 та від 27.04.2017 № 1888" (питання №34 порядку денного), проте не пояснив його змісту. Дана ухвала стосувалася зміни термінів користування МАФами. Оскільки депутат є співвласником і комерційним директором ТзОВ "Галицька Здоба", яка реалізує свою продукцію через мережу тимчасових споруд, можна припустити, що окремі з тих, щодо яких приймалося рішення мали відношення до підприємницької діяльності обранця. Хоча Назар Палідович не брав участі у голосуванні, проте згодом розгляд рішення було перенесено.

За підсумками аналізу можна стверджувати, що у період з січня по квітень 2018 р. депутати Львівської міської ради зазвичай декларували конфлікт інтересів під час засідання, а саме у восьми випадках з десяти. Ще у двох випадках наявний потенційний конфлікт інтересів не став реальним, оскільки депутати не брали участі в голосуванні або були відсутніми під час голосування.

Ще одне спостереження, виявлене в процесі аналізу показує те, що львівські депутати у переважній більшості надають перевагу утриматися від голосування (не брати участі в голосуванні) в умовах наявності конфлікту інтересів. Хоча саме таку рекомендацію містить Регламент ЛМР, проте українське законодавство забороняє голосування депутату органу місцевого самоврядування лише у випадку його роботи у колегіальному органі, такому як комісія, і нічого не говорить про це у випадку пленарної роботи.

Таким чином у ситуації потенційного чи реального конфлікту інтересів особи, уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування, можуть брати участь у розгляді, підготовці, прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійно публічного оголошення про конфлікт інтересів під час засідання ради, до початку розгляду питання, у вирішенні якого є приватний інтерес.

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Львівської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

Докладніше: 
На сайті організації
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактні особи в області: офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові  lviv@opora.org.ua

                             

 

Поділитися