06 червня 2018 р. 17:21

Як депутати Полтавської міської ради причетні до конфлікту інтересів

Як депутати Полтавської міської ради причетні до конфлікту інтересів

Сесії Полтавської міської ради не проходять без наявності конфліктів інтересів у депутатській та бізнесовій діяльності місцевих обранців.

Конфлікти інтересів у більшості стосуються двох сфер – земельних питань та бізнес-інтересів місцевих обранців. 

Хто ж з депутатів відмітився останнім часом? 13 сесія міської ради від 22 грудня 2017 року - остання у 2017 році, виявилася багатою на конфлікти інтересів. 
При голосуванні питання «Про надання земельних ділянок, передачу в користування та продовження права користування земельними ділянками» виявився конфлікт інтересів одразу у кількох депутатів міської ради: Ірини Климко, Олександра Кудацького та Івана Діденко. Рішення торкалося ТОВ «Спортек і К» Івана Діденка, ТОВ «КП ЛД ЦЕНТР ЗДОРОВ’Я» Олександра Кудацького та ТОВ «ПОЛТАВА РЕАЛ ЕСТЕЙТ ГРУП» Ірини Климко. ТОВ «Спортек і К» продовжено право оренди строком на 5 років земельних ділянок площею 0,6509 га, 0,1099 га, 0,0030 га, ТОВ «ПОЛТАВА РЕАЛ ЕСТЕЙТ ГРУП» припинено право користування земельною ділянкою площею 0,0275 га та припинено дію договору оренди землі, укладеного з Полтавською міською радою. ТОВ «КП ЛД ЦЕНТР ЗДОРОВ’Я» продовжено право оренди строком на 5 років земельних ділянок площею 0,6063 га, 0,2693 га, 0,0262 га, 0,0032 га. 

ТОВ «Спортек і К» та депутата Івана Діденко торкається і питання «Про затвердження проектів розподілу територій, визначення меж або впорядкування існуючих землеволодінь та землекористувань у м.Полтава». 

Депутата Дмитра Батигіна стосується конфлікт інтересів щодо рішення «Про витрати на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів виконавчими органами Полтавської міської ради, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок міського бюджету». Фірма депутата, де він є кінцевим бенефіціаром та керівником (Компанія "Стар Лайн") займається ремонтом Toyota Camry міськради.

У депутата Андрія Матковського виник конфлікт у зв’язку з розглядом питання «Про затвердження Програми висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування м. Полтава та фінансової підтримки засобів масової інформації на 2018 рік», зокрема, його дружина є власником істотної участі в телерадіокомпанії "ІРТ-Полтава", якій передбачено 105 тисяч з міського бюджету. 

14 сесія Полтавської міської ради 16 лютого 2018 року показала наявність ряду реальних конфліктів інтересів у діяльності депутатів. Партійна приналежність депутатів з конфліктом інтересів зазнала змін. Окрім «традиційних» БПП та Батьківщини додався депутат від Самопомічі Сергій Бутко, який вперше взяв участь у роботі ради, замінивши ви бувшого колегу. Фракція Самопоміч відносить себе до опозиції у міській раді. Сергія Бутко щойно введено до складу міської ради, і рішенням ради з ТОВ «Полтаваавтотранс» припинено право користування земельною ділянкою за адресою площа Слави, 5, площею 0,2204 га.

Цим же рішенням ТОВ «Полтаваавтотранс» передано в оренду строком на 5 років земельну ділянку площею 0,2204 га за адресою площа Слави, 5, кадастровий номер 5310136700:12:003:0282 (землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, код КВЦПЗ 12.04), для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі (приміська автостанція). Технічне рішення, але от Сергій Бутко є керівником ТОВ «Полтаваавтотранс». 

Рішенням «Про затвердження проектів розподілу територій, визначення меж або впорядкування існуючих землеволодінь та землекористувань у м.Полтава» дружині депутата фракції БПП Андрія Матковського затверджено документацію на дві земельні ділянки загальною площею 0,0145 га. 

Депутат фракції Батьківщина Дмитро Петров отримав дозвіл на продовження розміщення стаціонарної тимчасової споруди – торговельного кіоску за площею 12 кв. м. на 1 рік. 

Наявність конфліктів інтересів у діяльності місцевих депутатів є природним явищем, зважаючи на характер їхньої роботи. Важливо, щоб такі моменти н залишалися утаємниченими. Адже приховування конфлікту інтересів – вже порушення. 

Повну інформацію про приватні інтереси депутатів Полтавської міської ради можна знайти ТУТ.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. За реалізацію ініціативи в Полтавській області відповідає ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень".

Докладніше: 

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»
В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація».
Контактна особа в області: ПОГО "Аналітичний центр Бюро економічних та соціальних досліджень", bratxja@gmail.com.

Поділитися