08 травня 2018 р. 17:59

Казус "Свободи" в Черкаській міськраді: чи була заява про конфлікт інтересів?

Казус "Свободи" в Черкаській міськраді: чи була заява про конфлікт інтересів?

6 лютого 2018 року відбулося 48 позачергове пленарне засідання Черкаської міської ради, на якому міський голова з голосу запропонував розглянути питання дострокового припинення повноважень секретаря ради Олександра Радуцького ("БПП Солідарність"), обрати новим секретарем Ярослава Нищика (ВО «Свобода»), а також затвердити новий склад виконкому.

Враховуючи, що розглядалися кадрові питання, у деяких депутатів був наявний приватний інтерес  - немайновий інтерес, зумовлений особистими,  дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними особами – стосовно того, чи вони опинилися в ситуації конфлікту інтересів. Мова йде про депутатів Ярослава Нищика (кандидат на посаду секретаря міської ради) Ігоря Кривошеєва (кандидат в члени виконкому), Івана Косенка та Олексія Романова (помічниці яких, Діана Тяско та Людмила Бордунос відповідно, були кандидатками в члени виконкому).

В цих умовах лише депутат Ігор Кривошеєв під час сесії заявив про те, що у нього наявний конфлікт інтересів.

Те, що до початку процедури решта депутатів не оголошувала про конфлікт інтересів помітили і одразу повідомили в тематичній групі «Черкащина: захистимо вибір»:

 

Ярослав Нищик та Іван Косенко прокоментували цю ситуацію наступним чином:

Керівник обласної організації ВО "Свобода", обраний на цій же сесії заступником міського голови, так прокоментував дії своїх одно партійців в умовах конфлікту інтересів:

 

Бажаючи упевнитись в тому, що депутати дійсно мали конфлікт інтересів, ЧОО Комітету виборців України надіслала запит до міської ради. В результаті з’ясувалося, що депутат Олексій Романов не перебував в умовах конфлікту інтересів, оскільки повноваження його помічниці Людмили Бордунос були припинені напередодні.

На запит Черкаської обласної організації Комітету виборців України міський голова повідомив, що депутати Нищик Ярослав та Іван Косенко не заявляли про конфлікт інтересів, оскільки не було підстави в подібній заяві – питання про обрання нового секретаря міської ради було відсутнє в порядку денному.

В протоколі засідання також відсутні згадки про те, що ці депутати публічно заявляли про конфлікт інтересів. Проте до нього додатками були прикріплені заяви депутатів Ярослава Нищика та Івана Косенка, в яких вони заявляють про конфлікт інтересів в питаннях обрання секретаря Черкаської міської ради та члену виконкому відповідно.  

Таким чином, депутати не заявляли про конфлікт інтересів під час сесії, у Фейсбуці написали, що вважають, що у них не було конфлікту інтересів, міська рада підтвердила відсутність відповідних заяв від депутатів, але врешті решт заяви з’являються у протоколі засідання, який було оприлюднено пізніше.

Чи заявляв Ярослав Нищик та Іван Косенко про наявність у них конфлікту інтересів?

Ви можете самі зробити свої висновки, переглянувши відео, на якому Вадим Комаров виходив в ефір під час 48 засідання сесії Черкаської міської ради (проміжок з 1:38:47 по 1:57:00):

Зазначимо, Закон України «Про запобігання корупції»  визначає, що реальний конфлікт інтересів – це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень. За умови наявності реального конфлікту інтересів,  депутати місцевих рад зобов’язані не вчиняти дій та не приймати рішень.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.  

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії. У Черкасах за реалізацію ініціативи відповідає ЧОО Комітету виборців України. 

Докладніше: На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook: «Місцеві депутати. Атестація»

Контактна особа в Черкаській області: Черкаська обласна організація Комітету виборців України.

Поділитися