29 січня 2024 р. 15:32

Деокупована Миколаївщина: правоохоронці фіксують випадки порушення рф законів та звичаїв війни

ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура

(ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура)

Правоохоронці продовжують документувати факти порушення рф законів та звичаїв війни на деокупованих територіях Миколаївщини.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної прокуратури.

Працівники прокуратури продовжують слідчо-оперативні заходи з виявлення та документування воєнних злочинів, яки були вчинені збройними силами рф на території одного із сіл Первомайської селищної територіальної громади.

Так, днями прокурори разом зі СБУ та експертами з вибухотехнічної служби ГУНП оглянули понад 10 приватних будинків, де залишились сліди перебування військовослужбовців рф.

(ФОТО: Миколаївська обласна прокуратура)

Місцеві мешканці села були допитані щодо злочинів, вчинених окупантами, таких як намірене знищення та руйнування житлових будинків та жорстоке поводження з мирним населенням.

Крім того, встановлено факт умисного вбивства місцевого мешканця віком 74 роки військовослужбовцями росії.

Досудові розслідування тривають в рамках кримінальних проваджень, розпочатих за фактами порушень законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

На Миколаївщині через агресію російських військ найбільше постраждали Галицинівська, Шевченківська та Первомайська територіальні громади.

В окупації були вісім населених пунктів. 7 листопада 2023 року була проведена деокупація цих населених пунктів. Наразі триває аварійне відновлення, а саме по закладах соціальної сфери - це лікарні, школи, садочки.

Село Котляреве на Миколаївщині не перебувало під окупацією, але що таке близькість військових рф відчуло на собі. Практично 99% домівок пошкоджені артобстрілами.

Анна Бальчінос

Поділитися