05 травня 2024 р. 10:03

Миколаївська митниця виявила правопорушень на майже 16 мільйонів

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Співпрацівники митниці виявили порушення митних правил на суму 15,9 мільйона гривень. За січень-квітень 2024 року співробітники митниці завели 19 справ про порушення митних правил.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської митниці.

Середня вартість безпосередніх предметів правопорушень становить понад 840 тисяч гривень.

Основними видами правопорушень, які були виявлені співробітниками управління боротьби з контрабандою та порушенням митних правил, стали:⠀

• переміщення товарів з приховуванням від митного контролю (ст. 483 МКУ) - заведено 8 справ;

• дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру (ст. 485 МКУ) - заведено 5 справ.

Крім того, Миколаївською митницею було порушено 5 справ за фактом перевищення строку тимчасового ввезення товарів, у тому числі транспортних засобів особистого користування, транспортних засобів комерційного призначення або строку тимчасового вивезення товарів чи втрата транспортних засобів (ст. 481 МКУ).

За січень-квітень 2024 року:

  • до суду направлено 19 справ про порушення митних правил на суму 16,5 мільйона гривень;
  • розглянуто судом 16 справ про порушення митних правил на суму 12,3 мільйона гривень;
  • за результатами розгляду справ судом прийнято рішення про накладення штрафів на суму 6,7 мільйона гривень та конфіскацію предметів порушення митних правил на суму 10,6 мільйона гривень.

Основною тенденцією правопорушень стало використання підроблених документів та документів, що містять неправдиві відомості щодо визначальних характеристик товару або особливостей зовнішньоекономічної операції.

Нещодавно на Миколаївщині виявили контрабанду сільгосппродукції до країн Євросоюзу. Майже 430 тонн насіння соняшнику та соняшникової олії вартістю більш ніж 14 мільйонів гривень було експортовано нелегальним шляхом.

Низка українських компаній здійснювали експорт аграрної продукції до країн Євросоюзу. Точніше, експортували соняшник та сонячну олію. Увагу митників привернуло те, що усі вони мали договірні відносини з нібито угорською компанією, яка при більш детальному аналізі викликала певні підозри.

Нещодавно через одеську митницю громадяни намагались вивезти з України незадекларовану валюту. Серед порушників митного законодавства громадяни України та Молдови, які, попри наявність понад 10 тисяч євро, обирали "зелений коридор" та не декларували валютні кошти.

Порушники ховали гроші серед особистих речей. Усього працівниками митниці було вилучено 49 000 євро та 45 680 доларів США - це майже 3 мільйони 855 тисяч гривень по курсу НБУ.

Також працівники Служба безпеки України затримали інспектора Одеської митниці, якого підозрюють у налагодженні системи "відкатів" за вивезення з України незадекларованої готівки. До організації «схеми» причетний державний інспектор митного посту "Білгород-Дністровський". Він вимагав віддавати йому 1% від загальної суми валюти, яку без декларування вивозили з території України.

Анна Бальчінос

Поділитися