01 квітня 2024 р. 09:03

Ухилянта з Миколаївщини засудили на три роки тюрми

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

У Миколаївській області засудили місцевого жителя, який ухилився від мобілізації.

Про це йдеться у вироку Южноукраїнського міського суду від 28 березня. 

За вироком, будучи військовозобов`язаним з 04.10.2011 року, який відповідно до облікової картки має військове звання "рядовий солдат" та посадову кваліфікацію "електрозварювальник", чоловік 14 червня 2023 року пройшов медичну комісію за результатами якої його визнали придатним до військової служби. 

Вже 20 липня він отримав повістку на виряджання до військової частини. Проте до частини військовозобов'язаний не прибув. 

Після цього вперто не бажаючи проходити військову службу під час мобілізації з особистих мотивів, свідомо відмовився від отримання повістки на відправку до військової частини та, діючи всупереч вимогам ст. 65 Конституції України, ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого протиправного діяння, маючи для цього можливість та не маючи права на відстрочку від призову за мобілізацією, з метою ухилення від проходження військової служби під час мобілізації, без поважних на те причин, умисно не прибув до частини, - йдеться у вироку суду. 

Своїми діями чоловік вчинив кримінальне правопорушення, передбачене  ст. 336 КК України, як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

При оголошенні загальної мобілізації, обвинувачений умисно знехтував свій конституційний обов`язок щодо захисту Батьківщини й хоча скоїв нетяжкий злочин, але такий, що створює в очах громадян та суспільстві у цілому негативне враження безкарності, тим паче під час введеного по всій території України воєнного стану та мобілізації. Звільнення обвинуваченого від відбування призначеного покарання сформує негативну думку інших військовослужбовців та вплине на їх бойовий дух та мотивацію, де більшість із них виконують бойові завдання без ротації більше півтора року. Це також сприятиме ухиленню інших призваних під час мобілізації осіб від несення військової служби, що вплине на якість оборони України, її функціонування, бойову та мобілізаційну боєздатність ЗСУ.

А тому, таке покарання, на переконання суду, відповідатиме загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК України, за своїм видом і розміром буде справедливим, необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню ним нових кримінальних правопорушень, - наголошується у вироку.

Під час судового засідання чоловік визнав свою провину. Його було визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 336 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки. 

Днями ухилянти намагалися переплисти Дунай в Одеській області. 

Організатора затримали на гарячому, під час спроби переправлення ним на гумовому човні через річку Дунай двох чоловіків призовного віку. Пособника ж затримали під час отримання коштів за надані послуги, що вартували кожному клієнту 2 тисяч доларів США.

Також нещодавно чоловіка затримали на кордоні з Румунією.

Для зручності пересування чоловік використовував велосипед, який придбав у Миколаєві та звідти своїм ходом подолав понад 750 кілометрів.

Прикордонники Білгород-Дністровського загону, на транзитній ділянці автодороги "Одеса-Рені", зупинили мікроавтобус, яким водій намагався переправити через кордон п’ятьох чоловіків.

Анна Бальчінос

Поділитися