11 вересня 2017 р. 22:19

Через погрози на Форумі видавців скасували презентацію книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами"

Через погрози на Форумі видавців скасували презентацію книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами"

Ця книга виникла на запит суспільства, на запит тих дітей, які ростуть в різноманітних родинах

Через погрози представників радикальних правих організацій на Форумі видавців у Львові відмінили презентацію книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами", яка мала відбутись 15 вересня у дитячій бібліотеці.

Про це Центру інформації про права людини повідомила журналістка та правозахисниця Ліза Кузьменко.

"Просто зараз у Львові відбуваються страшні події. Організаторам Форуму Видавців погрожують. Через що? Через їх принципову позицію по утвердженню толерантності в українському суспільстві. Хто погрожує? Вони називають себе патріотами, але по-суті це шайка бандитів, з якою не можливо говорити. Вони використовують методи терору, насильства і залякувань. … Сьогодні скасована презентація книги "Майя та її мами" Лариси Денисенко, яка мала відбуватися в дитячій бібліотеці у Львові", – написала Ліза на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, ця книга виникла на запит суспільства, на запит тих дітей, які ростуть в різноманітних родинах. Чиїсь батьки розлучені, когось виховує бабуся, хтось живе з мамою та тіткою, хтось звик жити з однією мамою чи одним татком; в когось два тата або дві мами, а деякі діти чекають на родину і живуть в дитячому будинку.

Про погрози учасникам Форуму видавців, який проходитиме з 13 по 17 вересня у Львові, йдеться також у відкритій заяві Форуму.

"Вже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців  у Львові (організатор ГО "Форум видавців")  повідомляють нам про погрози на їх адресу в соціальних мережах, які стосуються їхньої творчості чи громадської діяльності", – зазначено в заяві.

Автори заяви повідомляють, що минулого тижня на адресу  начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки і з копією на ГО "Форум видавців"  надійшов лист від зареєстрованих в Україні неформальних громадських організацій із погрозами, які стосуються двох подій програми Форуму.

Відповідний лист підписали, зокрема, представники ГО "Молода Галичина" та ГО "Твереза Галичина", а також представники Літературно-просвітницького проекту "Дух нації", "Правого сектора" та "Української народної самооборони".

Представники вказаних та інших організацій вважають, що дискусія "Чи готова школа говорити на складні теми?" у комплексі з презентацією книги Лариси Денисенко "Майя та її мами", є "прямим посяганням на прищеплення школярам деструктивних принципів, що суперечать цінностям та традиціям, які споконвіку формувалися в українських родинах". 

У листі, надісланому, зокрема, організаторам Форуму видавців, також сказано: "У випадку Вашої бездіяльності ми будемо змушені самотужки вжити усіх можливих заходів, з метою недопущення проведення відверто провокаційної презентації у Львові". 

З огляду на безпеку дітей організатори скасували одну подію Форуму.

"Видавець і авторка книги відмінили одну подію, з метою забезпечення безпеки дітей, але чи може нам хтось гарантувати, що провокації і бійки не будуть зчинені на іншій локації і при іншій нагоді?", – йдеться у заяві.

Водночас ГО "Форум видавців" заявляє про свій головний принцип – створення майданчика для спілкування усіх учасників суспільного життя, що є невід’ємним конституційним правом кожного громадянина незалежної європейської України.

У ГО зваляють, що не мають наміру відступати від цього принципу.

"Ми закликаємо  громадськість, ЗМІ, силові структури та органи влади  всіх рівнів, Українську греко-католицьку церкву забезпечити розголос потенційних загроз та надати учасникам і відвідувачам Форуму видавців у Львові гарантії безпеки, адже представники підписаних під згаданим листом громадських  організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру, а як відомо з  історії, від позбавлення свободи слова і самовираження до терору і злочинів проти людяності — пряма дорога", – йдеться у заяві.

Зі свого боку організатори Форуму готові запросити представників підписаних під листом громадських організацій  та всіх охочих до мирної публічної дискусії у форматі круглого столу.

ГО "Форум видавців" просить всіх співорганізаторів Форуму видавців: Львівську обласну раду, Львівську міську раду, Львівську обласну державну адміністрацію,  Міністерство культури, а також Міністерство внутрішніх справ,  Міністерство закордонних справ, Адміністрацію Президента, Верховну Раду втрутитися в дану ситуацію і надати письмові роз’яснення про дії, які будуть вжиті для недопущення провокацій і насильства, а також про порядок наших дій у випадку  виникнення загрозливої ситуації.

Раніше в інтерв'ю ZN.UA президент Форуму видавців Олександра Коваль  заявляла, що керівництво Форуму видавців у Львові звернулося до СБУ з проханням забезпечити охорону письменників у зв'язку з тим, що деякі з них отримують погрози.

Як розповіла Коваль, про погрози на адресу Лариси Денисенко та Олени Герасим'юк вона дізналася через соціальні мережі.

"Декому не подобається, що саме ці автори мають свою позицію, свій погляд. Наприклад, у Денисенко є книга "Майя і її мами". І кажуть, що автор нібито нав'язує дітям форму "нетрадиційної" сім'ї. А в зв'язку з Герасим'юк я, як і ви, теж нічого не розумію, чого вони хочуть. Чим і перед ким вона завинила?", – сказала Коваль.

Сама Лариса Денисенко написала на своїй сторінці у Фейсбук, що в усіх заявах з погрозами фігурує її прізвище.

"Все своє професійне життя я протидію насильству і виступаю за толерантність. Саме така поведінка, на думку щонайменше 15 організацій ультраправого штибу та Церкви маркує мене як відьму 21 сторіччя. Проти насильства, за терпиме ставлення і за діалог - за це міжнародна спільнота вас може долучити до посланниць доброї волі ООН, і за це ж співгромадяни і співгромадянки погрожують вам насильством. Не тільки вам, а і людям, котрі прийдуть вас підтримувати, опонувати, слухати. Я дуже прошу представників та представниць влади, правосуддя, правоохоронної сфери забезпечити безпеку. Не стояти осторонь, а виконувати, зокрема, конституційні обов'язки", – пише Денисенко.

Форум видавців  у Львові є одним із найбільших фестивалів України та Центрально-Східної Європи, в якому цього року приймають участь автори, публічні інтелектуали, журналісти з 24 країн світу. Одразу ж після Форуму видавців у Львові відбудеться міжнародний ПЕН-конгрес, присвячений свободі слова та зусиллям, спрямованим на визволення з московської неволі українських в’язнів сумління, журналістів, письменників і діячів культури, ув’язнених та репресованих за їхні погляди. 

Нагадаємо, у серпні Оргкомітет мистецького фестивалю "Бандерштат" у Луцьку через погрози скасував призначену на 6 серпня презентацію книги Олени Герасим'юк про сталінські репресії "Розстрільний календар".

Організатори отримали погрози зриву презентації від людей, які назвались представниками ВО "Свобода" і "Правого сектору". Націоналісти, зокрема, були ображені позицією Олени Герасим'юк щодо підтримки "КиївПрайду".

8 серпня у Чернівцях націоналісти зірвали презентацію книги "Ліва Європа" та побили двох активістів.

Поділитися