25 квітня 2024 р. 12:03

Миколаївщина отримає гранти від французів для підтримки бізнесу, населення та ВПО

ФОТО: Миколаївська обласна рада

(ФОТО: Миколаївська обласна рада)

У Миколаївській області стартувала грантова програма для підтримки населення. Гранти будуть надаватись бізнесу, мікропідприємствам, населенню, ВПО тощо.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної ради.

24 квітня 2024 року під час візиту до Березнегуватської громади заступника голови Миколаївської обласної ради Антона Табунщика та французької делегації, відбулася презентація проєкту "Забезпечення розширення економічних можливостей для відновлення та розвитку" (SEED) від Acted Ukraine. 

Французька Гуманітарна організація Acted Ukraine - це неурядова, неполітична та некомерційна організація, яка діє у 42 країнах, реагуючи на надзвичайні та кризові ситуації. Миколаївська обласна рада співпрацює з організацією в рамках меморандуму.

 Це дуже важлива ініціатива до підтримки наших громад та розвитку бізнесу, – зауважив Антон Табунщик.

Команда ACTED анонсувала такі напрямки грантової підтримки:

  • надання грантів на розвиток самозайнятості та мікропідприємництва
  • серед місцевого населення та ВПО (гранти до 60 000 грн). Для цього організація обере кілька громад, де найбільша концентрація внутрішньо переміщених осіб;
  • надання грантів для малого бізнесу (орієнтовно 400 000 грн). Участь можуть взяти малі підприємці, які хочуть розвивати свій бізнес та давати нові робочі місця, зокрема, для жінок.
  • надання грантів на навчання до 40 000 грн;
  • організація Центрів денного догляду. Планується запуск 4 центрів по 1 700 000 кожен, де зможуть залишати дітей та людей похилого віку, а також інші напрямки.

Такі проєкти для Миколаївської області – необхідність підтримки населення та подальшого розвитку економіки наших громад. Дякуємо партнерам за увагу до нашої прифронтової області та таку глибинну підтримку, – наголосив очільник облради.

Нещодавно за допомогою державної програми "єРобота" миколаївець відкрив школу з вивчення англійської та української мов. Для того, щоб отримати грант, потрібно представити свій бізнес-план та дочекатись його схвалення. програма "єРобота" діє три роки. Протягом 2023 року було подано понад 350 заявок, з них — 147 позитивних рішень у різних галузях. Від початку 2024 року до обласного центру зайнятості було подано понад 50 заявок на отримання гранту.

В Україні згідно з постановою Кабміну підприємці можуть отримати гранти на реалізацію деяких проєктів. Йдеться про фінансування аграрного сектору до 70% від вартості запланованих робіт. У Департаменті зазначають, що частка співфінансування отримувача має становити не менше 30 % від вартості проєкту висадки насаджень, зазначеної у заяві.

Також миколаївські школярі отримують ноутбуки для дистанційного навчання від Дитячого фонду ООН. У квітні 2024 року ЮНІСЕФ у співпраці з МОН передав приблизно 39 тисяч ноутбуків, щоб полегшити школярам у восьми областях доступ до освіти.

Днями сільським школам, що розташовані у прифронтових громадах Миколаївщини, було передано 24 мобільних комп’ютерних класи та комплекти навчальної літератури. Кожен мобільний клас містить 8 ноутбуків з унікальним контентом eKidz для школярів, один професійний пристрій для вчителя, набір доступних аксесуарів для дітей з особливими освітніми потребами, україномовний цифровий підручник, методичні посібники для педагогів та зарядну станцію з WiFi/LTE-роутером.

Анна Бальчінос

Поділитися