09 травня 2024 р. 20:03

Підняли прапори України та Євросоюзу: у Миколаєві відзначили День Європи

ФОТО: Миколаївська міська рада

(ФОТО: Миколаївська міська рада)

До Дня Європи у Миколаєві підняли прапори України та Євросоюзу. 9 травня, в Україні відзначають День Європи - свято миру та єдності на континенті. Вшанування його саме в цей день спільно з державами Європейського союзу започаткував Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 8 травня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

В рамках відзначення цього дня біля Миколаївської міської ради урочисто підняли прапори України та Євросоюзу.

На заході були присутні керівник відділу співпраці посольства Королівства Данії в Києві Торбен Ларсен, секретар міської ради Дмитро Фалько, представники керівництва міста й області та офісу посольства Данії у Миколаєві.

В історії Європи було різне, але сьогодні Європейський союз - це взірець європейських цінностей, прав та свобод людини. Це є приклад демократичного, вільного, рівного об'єднання країн заради спільного процвітання та кращого майбутнього. Наша країна вже давно доєдналася до цього союзу де факто і, сподіваємося, що вже скоро приєднається і де юре. Вітаю всіх зі святом, що саме ці цінності є спільними для всіх нас і ми прагнемо втілювати їх у життя, - виступив з вітальним словом Дмитро Фалько.

Торбен Ларсен звернувся до мешканців Миколаєва від імені посла Данії в Україні з вітаннями. За його словами, українці щодня показують надміцну та гідну боротьбу проти російської агресії.

Дорогі європейські та українські друзі, наша присутність тут як частинки Європи - це потужний символ дансько-українського партнерства. І це не тільки про офіційні зв'язки на вищому рівні, це про людські контакти. Миколаїв був прифронтовим містом протягом 8 місяців і це не збіг, що його називають містом-героєм. Тому хочемо привітати українців з тим, що ви такі стійкі та надзвичайно міцні у боротьбі з агресором. Ми дуже раді, що Данія є одним з найбільших партнерів України. І впевнені, що так само завзято, як Україна бореться на лінії фронту, вона буде дотримуватись Копенгагенських критеріїв для вступу до Євросоюзу. Українська боротьба - це також наша боротьба. Українська свобода - це також наша свобода, - зазначив Торбен Ларсен. 

Ще в березні 2022 року Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Данії із закликом взяти на себе патронаж над Миколаєвом. За кілька тижнів після цього прем'єр-міністр Данії приїхала в Україну і прийняла цю пропозицію.

На проєкти з відновлення регіону Данія виділила понад 100 мільйонів доларів. Ще до повномасштабного вторгнення між Міністерством оборони Данії та Міністерством інфраструктури України був підписаний меморандум про будівництво багатоцільових суден для ВМС та пошуково-рятувальної служби. 

Крім цього у Миколаєві Данія реалізує Європейську антикорупційну ініціативу, яка, по суті, створила антикорупційні інституції. Також існує партнерство з деякими муніципалітетами, вони називаються "містами чесності", одне з них – Миколаїв, тому їм доводиться відповідати жорстким вимогам щодо зниження ризику корупції.

Також цього року Україна вперше відзначила 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. У Миколаєві вшанували пам'ять тих, хто боровся з нацизмом та мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації.

П'ятого травня православні християни східного обряду святкують Великдень. У Миколаєві у зв'язку з комендантською годиною нічні богослужіння в кафедральному соборі Касперівської ікони Божої Матері не організовували. Богослужіння розпочали о п'ятій годині.

Анна Бальчінос

Поділитися