20 квітня 2024 р. 19:35

Створення безпечних умов для лікарів та пацієнтів Херсонщини продовжується

Фото: ХОВА

(Фото: ХОВА)

З моменту деокупації правобережжя в 11 медичних закладах області проведено ремонтні роботи в захисних спорудах

Про це повідомили в Херсонській ОВА.

Також у регіоні на базі чотирьох медзакладів створюють "підземні лікарні". В укриттях буде розміщений центр здачі крові, операційні, реанімаційні палати, бокси для хворих на інфекційні захворювання, а також – перинатальний центр. 

Для цих робіт залучили кошти закладів охорони здоров’я та благодійних організацій.

Крім цього, нині Кабмін відбирає проєкти з реконструкції захисних споруд у лікарнях. Херсонщина планує подати до участі три медзаклади.

Відомо, що механізм реалізації будівництва підземної лікарні та пренатального центру було обговорено під час зустрічі координатори з гуманітарних питань ООН Деніз Браун з начальником Херсонської ОВА. І перший з цих проєктів – "підземна операційна". Там будуть усі необхідні приміщення та умови, аби проводити операційні втручання. Нині там проводяться роботи. Ще в одному закладі відбувається відновлення захисних споруд. Наразі волонтери допомагають з ремонтом чотирьох приміщень і коридору, де буде розміщено центр переливання крові. Ще в одній лікарні "під землею" будуть реанімаційні палати та бокси для хворих на інфекційні захворювання. І четвертий проєкт – "підземний перинатальний центр". Там передбачено організацію пологової, передпологової, операційної, післяпологової палат та інше. 

Раніше повідомлялось про те, що на облаштування двох підземних лікарень Херсонщина потребує виділення коштів субвенції з державного бюджету. Завершення будівництва об'єктів планується не пізніше 31 грудня 2024 року. Нині розпочався перший етап – подання відповідного пакету документів. Він триватиме до 1 травня. МОЗ запевнив, що шукатиме додаткові ресурси для Херсонщини вже після першої хвилі фінансування проєктів, оскільки розуміє, що облаштування визначених об'єктів критично важливе для прифронтових територій.

Олеся Ланцман

Поділитися