20 квітня 2018 р. 22:43

Медіаграмотності слід навчати зі школи - міністр Гриневич

Медіаграмотності слід навчати зі школи - міністр Гриневич

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич уважає, що насамперед необхідно запропонувати вчителям України інструментарій для викладання медіаграмотності, адже не всі з них самі володіють цими навичками.

Про це вона сказала 17 квітня під час суспільно-політичного форуму «Реформи під прицілом: діалог громадськості та уряду», організованого Реанімаційним Пакетом Реформ.

Л. Гриневич підкреслила, що розвиток критичного мислення в дітей є одним із ключових складових урядової реформи «Нова українська школа».

Міністр освіти та науки України також нагадала, що навички медіаграмотності наразі вже в включено в стандарт початкової школи.

«Тож програми, які будуються на стандарті, не можуть цього уникнути, – відзначила вона. – А якщо спробують, то ми таку програму не затвердимо».

«Сьогодні діти, особливо мешканці великих міст, починають користуватися інтернетом з трьох років, – зазначила міністр. – Цей процес не всі батьки можуть проконтролювати до кінця. Декому з батьків це байдуже, хтось із них не усвідомлює, навіщо. Навчати дітей, як ти маєш там себе захистити, як розпізнати інформацію, яка може загрожувати твоєму життю та здоров’ю, як тобою можуть маніпулювати, доводиться початковій школі».

Лілія Гриневич назвала впровадження медіаграмотності в шкільну освіту в Україні «довгим шляхом» й підкреслила, що міністерство потребує хороших матеріалів із цієї тематики. Відомство збирає їх та викладає на своєму сайті.

«Ці матеріали зможуть використовувати активні вчителі, які розуміють проблематику. Виклик полягає в тому, як це запровадити в практику кожного вчителя. Послідовно й важкою працею», – уважає міністр освіти та науки України.

Реалізація цього проекту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Поділитися