17 квітня 2024 р. 15:03

Порушили журналістські стандарти: двом миколаївським виданням було оголошено попередження

ФОТО: Громадський простір

(ФОТО: Громадський простір)

Двом миколаївським виданням було оголошено попередження щодо порушення журналістських стандартів. 

Про це повідомляє Комісія з журналістської етики.

Днями до КЖЕ надійшла скарга від Ганни Слободянюк-Монтавон на матеріал "Сенкевич в Берлине между показами мод обсудил перспективы человеческого развития на юге Украины" (Новости N, 21 лютого 2024 р.) і матеріал "Сенкевич у Берліні між показами мод обговорив перспективи людського розвитку на півдні України" (Новости Николаева, 21 лютого 2024 р.)

Заявниця попросила розглянути матеріали на відповідність Кодексу етики українського журналіста. На думку авторки скарги, заголовок не відповідає змісту: під час конференції, яку відвідав міський голова Миколаєва, не відбувався показ мод, а лише працював маркет на підтримку українських дизайнерів.

Така подача матеріалу спотворює роботу НГО і партнерів, та вводить мешканців міста в оману щодо формату заходу, – зазначає авторка скарги.

Для отримання пояснень стосовно скарги Комісія з журналістської етики звернулася до редакцій онлайн-медіа.

У відповіді онлайн-медіа "Новости N" зазначило, що текст матеріалу журналісти взяли з сайту Укрінформ. У матеріалі розповідається, що "зокрема, будуть організовані панельні дискусії, майстер-класи, художні інсталяції, музикальні номери та кулінарні демонстрації, презентація українських модних брендів тощо".

В цьому випадку, "презентація" та "показ", що використано в заголовку, – це слова-синоніми, отже, "презентація модних брендів" та "показ мод" – це синонімічний ряд, але більш коротко, що вимагає заголовок в інтернеті, – пояснили в редакції.

Редакція "Новости Николаева" не надала відповідь на запит Комісії, але видалила публікацію з сайту.

Усі факти, використані в матеріалах, були взяті з публікації Укрінформу із посиланням на джерело.

Пункт 8 Кодексу етики українського журналіста: "Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин", - зазначають представники Комісії.

За їх словами, в оскаржуваних публікаціях основний акцент медіа зробили на "показі мод", який нібито відбувався в рамках заходу. При цьому журналісти залишили за кадром головну мету – презентацію проєктів із відновлення постраждалих регіонів України.

Проаналізувавши матеріали, Комісія з журналістської етики встановила порушення п. 8 Кодексу етики українського журналіста та оголосила обом редакціям попередження.

Для належного добору заголовків на новинних сайтах Комісія радить журналістам і редакціям:

  • Поважати читачів, їхню увагу і час. Обирати заголовок, який не спотворює зміст публікації.
  • Уникати клікбейту і маніпуляцій у заголовках.
  • Переконатися, що заголовок не зміщує фокус уваги на другорядні події.
  • Передбачати ефект від стилістичних прийомів, у тому числі іронії та сатири.

Раніше, у вересні минулого року видання Інтент долучилось до Надзвичайного протоколу JTI (Journalism Trust Initiative − Ініціативи журналістської довіри) Репортерів без кордонів (РБК), вперше впровадженого в Україні у партнерстві з NewsGuard. 

Також Інтент потрапив до переліку рекомендованих медіа, який презентували експерти Інституту масової інформації (ІМІ) та "Детектор медіа". В рамках проєкту оприлюднено перелік якісних журналістських медіа з усіх регіонів України. Загалом було проаналізовано понад 200 українських медіа, включаючи радіо, телеканали та онлайн видання.

Рік тому набув чинності  Закон України "Про медіа", який Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року, як одну з вимог вступу в Європейський союз. Новий закон запроваджує на українському медійному ринку новий тип відносин між медіа та державними органами – співрегулювання. 

Днями журналісти та громадські діячі з об'єднання "Медіарух" звернулись до командування збройних сил, керівництва Міністерства оборони, та начальнику Генерального штабу з вимогою усунути Наталю Гуменюк з керівництва комунікаційним напрямком оперативного командування "Південь".   

Анна Бальчінос

Поділитися