15 квітня 2018 р. 12:22

Адмінбудівля Роздільнянської райради стала режимним об’єктом

Адмінбудівля Роздільнянської райради стала режимним об’єктом

На сайті Роздільнянської райради опубліковане рішення XXIV сесії № 659-VII від 28 березня 2018 року Про введення «Правил пропускного режиму в адміністративній будівлі Роздільнянської районної ради». 

Як повідомляє кореспондент ІзбірКому, у документі йдеться про відміну вільного доступу громадян у адмінбудівлю, причому обмеження  стосуються  всіх категорій громадян, зокрема й журналістів і навіть  службовців райдержадміністрації, яка орендує приміщення у райради.

Проект рішення не був опублікований  перед сесією райради, а саме рішення з’явилося на тому тижні. В ньому сказано, що рішення прийняте «відповідно до статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування». А оскільки в статті 55 йдеться лише про повноваження голови районної ради,  то можна зробити висновок:  пропускний режим  є ініціативою саме голови ради Фелікса Сігала.

Згадується в рішенні райради і «лист заступника начальника управління, полковника Г. Білого від 05 березня 2018 року №65/32/82», але  про яке саме управління йдеться і про що в тому листі мова, не зазначено. 

Над проектом рішення працювала очолювана Ольгою Колесник («Батьківщина») постійна комісія  з питань спільної власності територіальних громад району, приватизації комунальної власності, регіонального розвитку, будівництва, транспорту, зв’язку, промислової політики, паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження та житлово-комунального господарства, підтримки і розвитку підприємницької діяльності, торговельного і побутового обслуговування населення. А також комісія з бюджету, банківської діяльності, фінансово-економічних питань та питань регуляторної політики, яку очолює Андрій Коваленко («Довіряй ділам»).

Отож, з 28 березня у адміністративну будівлю райради можна потрапити лише за посвідченням чи з перепусткою.

Тут встановлено камери для цілодобового відеоспостереження і пост служби охорони для забезпечення пропускного режиму. А співробітників РДА зобов’язали встановити чергування у вихідні дні і щомісячно надавати списки чергових службі охорони.

Згідно з п.2.3,  працівники апарату райради та РДА допускатимуться у приміщення за посвідченнями, керівники комунальних підприємств, установ, закладів та їх працівники — за посвідченнями або документами, що посвідчують особу. 

Осіб, які прибули за службовою необхідністю, будуть пропускати з дозволу керівництва районної ради та за попереднім погодженням у телефонному режимі  зі службою охорони. Причому, той, хто дозволив, має організувати  супровід цієї особи та забезпечити своєчасний вихід із будівлі.

Згідно з п.2.7, всі «входи-виходи» фіксуватимуть у журналі разом з реквізитами документів, що посвідчують особу, з причинами відвідування і зазначенням осіб, до яких прийшли відвідувачі:

 

У Правилах сказано, що у будівлю безперешкодно можуть допускатися тільки народні депутати, депутати районної ради, працівники поліції, прокуратури, Служби безпеки України, Державної фінансової інспекції України, Антимонопольного комітету України, Державної податкової служби, голови міської, селищної, сільських рад Роздільнянського району, але тільки за наявності у них службових посвідчень.

Журналісти, згідно з п.2.8, зможуть потрапити в адмінбудівлю за наявності редакційного посвідчення, але без фото- відео- аудіо- та кінотехніки, тому що згідно з підпунктом 2 пункту 2.21 "забороняється пропуск осіб з кіно-, фото-, аудіо- та відеотехнікою, звукопідсилювальною технікою, крім випадків, коли на це надано дозвіл голови районної ради". 

Особам з транспарантами та плакатами вхід теж заборонено, як і особам у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння.

Судячи з п.2.21, служба охорони буде робити обшук тих, що входять, тому що підпункти 1, 3, 7 передбачають недопуск осіб зі зброєю, з наркотичними речовинами, з газовими балончиками. А виявили їх можна лише при  обшуку та огляді особистих речей.

Поки що не вдалося встановити, з якою охоронною фірмою підписали договір про охорону.

Список депутатів, які проголосували за встановлення цих правил, теж відсутній, оскільки районна рада не вважає за потрібне публікувати  результати персонального голосування, як того вимагає закон.

І в жодному пункті не  зазначено, як потраплятимуть на прийом звичайні громадяни., адже у кожного з керівників є дні прийому. Тож мешканці району мають бути готові, що на прийом попадуть лише за попередньої телефонної домовленості, після обшуку на вході, тесту на алкоголь і у супроводі охоронця. 

Нагадаємо, минуло року охоронна фірма приносила вибачення одеським журналістам через недопуск їх до будівлі Одеської міськради. Також з цього року у приміщенні Одеської обласної ради відновили знесений раніше турнікет при вході, тож до цієї адмінбудівлі також нема вільного доступу. А у 2016 році пропускний режим через турнікет встановили у Білгород-Дністровській міській раді. Окрім того, з лютого 2018 року громадян на засідання Доброславського виконкому допускають лише за попередньою письмовою заявою.

Поділитися