29 жовтня 2023 р. 17:02

220 років лютеранству в Одесі відсвяткували в Кірсі

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

28-29 жовтня 2023 року Громада Святого Павла святкує 220-річчя свого заснування в Одесі.

На початку XIX сторіччя з Європейських країн приїхали тисячі колоністів євангелічного віросповідання на запрошення російських імператорів, які потребували робочих рук. Катерина II, яка сама була лютеранкою до одруження, чудово розуміла, яку користь можуть принести працьовиті земляки.

Частина з колоністів поселилася безпосередньо в Одесі. Це були ремісники, торговці, інтелігенція та чиновники. Лютеранам для заселення виділили так звану "Верхню колонію", де зараз і знаходиться кірха. Саме населення цього району, а також найближчої до Одеси колонії Люстдорф, стало основою для майбутньої лютеранської громади. В 1803 році в Одесу та регіон призначений перший пастор Генріх Пферссдорф, і це стало підставою вважати саме цю дату початком заснування громади, хоча зібрання віруючих відбувалися і до цього.

Для лютеранської громади міста і була побудована перша лютеранська кірха, освячена в 1827 року. Її автором-будівничим був архітектор Франческо Боффо. Церемонія відкриття була проведена 9 жовтня 1827 року. Ця дата вважається датою заснування церкви Святого Павла.

Зростання релігійної громади привело до необхідності реконструкції храму наприкінці XIX столітті, виявилось, що стан будівлі непридатний для реконструкції. Для збереження коштів влітку 1894 року було прийнято рішення залишити частину фундаментів і перший ярус вежі, який було складено не зі штучного каменю, а з дикаря. Проєкт нового храму виконав архітектор німецького походження Герман Карлович Шеврембрандт, одним з його помічників був майбутній архітектор А. Б. Мінкус, а підрядні роботи та консультацію здійснював архітектор швейцарського походження Християн Якович Скведер.

З 7 по 17 квітня проходить у лютеранській Кірсі в Одесі пройшов Великодній ярмарок. Гасло події було "Святкуймо разом!", ідея полягала в тому, щоб розпочати святкування Великодня за Григоріанським календарем, а закінчити за день після святкування за Юліанським. 

 

Ігор Льов

Поділитися