09 травня 2024 р. 14:55

Історична подія: в Одесі офіційно перейменували Катерининську площу та вулицю

Фото: Одеська міська рада/Колаж Інтента

(Фото: Одеська міська рада/Колаж Інтента)

В Одесі 9 травня у День Європи на колишній Катерининській площі урочисто відкрили вказівник з адресою Європейська, 1. Таким чином її та вулицю Катерининську перейменували офіційно.

Про це повідомили в Одеській міській раді.

В урочистому заході взяли участь дипломати європейських країн, які працюють в Одесі. Також на відкритті були присутні музиканти. 

(Фото: Одеська міська рада)

 "Одеса - європейське місто з дня її створення. В нас проживає понад 130 національностей. Європейці будували це місто. Сьогодні Європа - один із основних партнерів України у боротьбі за незалежність. Ми вдячні нашим друзям за підтримку і на знак нашої приналежності до великої європейські родини відкриваємо вказівник нової вулиці та площі", - зазначив заступник міського голови Павло Вугельман.

(Фото: Одеська міська рада)

Нагадаємо, що  історико-топонімічна комісія міськради рекомендувала перейменувати вулицю Катерининську та площу Катерининську на Європейську вулицю та площу відповідно. Рішення пройшло громадські обговорення, де одесити його підтримали. 24 квітня під час сесії міської ради перейменування підтримали депутати.

Крім того, місцева влада анонсувала перейменування низки вулиць у місті. Так, вулицю Жуковського було вирішено назвати вулицею Лесі Українки, а вулиці Буніна повернути історичну назву вулиця Поліцейська.

Одеська область посідає третє місце серед південних регіонів України за кількістю вулиць, які слід перейменувати у рамках деколонізації країни.

Раніше повідомлялось, що одеський міський голова підписав розпорядження про перейменування п'яти вулиць міста на честь героїв війни з росією.

Ірина Глухова

Поділитися