05 травня 2024 р. 09:18

Служба відновлення відзвітувала, як ремонтують будинок, пошкоджений ракетою в Сергіївці

Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури

(Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури)

Будівельники почали демонтувати старі шахти ліфтів та монтувати нові у дев'ятиповерхівці, яка постраждала від влучання російської ракети в Сергіївці Одеської області 1 липня 2022 року.

За даними Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області, також робітники розпочали демонтаж та мурування лоджій на поверхах та утеплення стін в приміщенні укриття. 

Наразі демонтується старе тинькування на стелях і стінах, а також труби, двері, люстри та світильники. Розбирається підлога та прибирається сміття. Будівельники влаштовують міжкімнатні перегородки та стіни, тинькують їх, продовжують виконувати сантехнічні роботи.

Паралельно прокладають внутрішню та зовнішню мережу електроживлення. 

Згідно з графіком робіт, плануємо завершити відбудову будинку до листопада 2024 року.

Раніше Центр публічних розслідувань персоналізував тих, хто може бути причетним до смертельної атаки по мирному населенню селища Сергіївка в Одеській області  1 липня 2022 року російськими військовими.

Відеорозслідування Олени Чернишової "Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців" стало другим розслідуванням ЦПР у форматі відео.

Взимку минулого року Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області знайшла підрядника, що здійснить капітальний ремонт багатоповерхової будівлі в Сергіївці Одеської області, що постраждала від російської ракетної атаки у червні 2022 року.

Закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями, проте участь у ній взяли дві компанії: товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Інтербуд" та приватне підприємство "Діск — Південь". 

Переможцем обрали останнє. Компанія погодилася працювати за 73 мільйони 550 тисяч гривень.

Цей будинок навесні 2023 року став центром скандалу. Тодішній голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко проінспектувавши відновлювальні роботи залишився невдоволеним й пригрозив службовими перевірками посадовцям Сергіївки.

За його словами, кошти з обласного бюджету керівництво селища, отримало ще 31 жовтня 2022 року,  але рівень та обсяг виконаних робіт, на момент його інспекції, на думку голова ОВА, був критично низьким, а їх якість незадовільною.

Голова обласної адміністрації заявив, що на жодне з його запитань, в присутності жителів зруйнованих та пошкоджених квартир, які йому особисто поскаржились на поганий рівень ремонтних робіт і повільний темп їх проведення, голова Сергіївської селищної громади Анатолій Чередніченко не зміг дати чіткої відповіді.

Напередодні цього візиту комунальне підприємство "Курорт-Сервіс" Сергіївської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області провело аукціон з обрання підрядника для капітального ремонту дев'ятиповерхового житлового будинку, пошкодженого в результаті ракетного удару, завданого 1 липня 2022 року. 

Очікувана вартість закупівлі була 45 мільйонів 75 тисяч гривень й в аукціоні брали участь два товариства з обмеженою відповідальністю "Укспецпроєкт" та "Виробничо-будівельна фірма "Олександр". 

Спочатку останнє ТОВ визнали переможцем тому, що воно готове працювати за 37 мільйонів 566,8 тисячі гривень. 

Але після візиту голови ОВА пропозицію відхилили й на укладання угоди очікувало ТОВ "Укспецпроєкт" 40 мільйонів 567,9 тисячі гривень. Утім пропозицію цього ТОВ також відхилили через не відповідність тендерної документації умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі. 

Зрештою результати закупівлі скасували.

Вночі з 30 червня на 1 липня 2022 року російські війська обстріляли Сергіївку — невеличке курортне селище на березі Чорного моря. Три ракети Х-22 подолали відстань від місця пусків до цілі всього за декілька хвилин. У результаті – повністю знищена база відпочинку "Годжі" і значних руйнувань зазнав дев’ятиповерховий житловий будинок. А найстрашніше – десятки загиблих і постраждалих цивільних. 

Кирило Бойко

Поділитися