26 жовтня 2015 р. 02:00

Результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ на виборах міського голови Одеси та Одеської міської ради

Результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ на виборах міського голови Одеси та Одеської міської ради

Усі дані, отримані від спостерігачів, автоматично пропускалися через декілька тестів контролю якості і, якщо ці дані їх проходили, підлягали аналізу і включалися до результатів спостереження

 
 

За даними паралельного підрахунку результатів голосування на основі 100% опрацьованих протоколів на виборах до Одеської міської ради серед партій найбльшу кількість голосів здобуває партія «Довіряй ділам» із результатом у 32,86% (85  706 голосів виборців), а друге місце з майже як у два рази меншим результатом посідає «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - підтримка 17,46% (45 542 виборців). Третє місце в перегонах – партія «Опозиційний блок» із результатом у 14,49% (37  800 виборців). Також долають 5% виборчих бар’єр ще дві партії: «Українська морська партія» - 6.94%, а також Об’єднання «Самопоміч» (5.45%). Відзначимо, що ВО «Батьківщина» не подолала виборчий бар’єр, фінішувавши з результатом у   4,52%.

За даними паралельного підрахунку результатів голосування на основі 100% опрацьованих протоколів на виборах міського голови Одеси найбільше виборців проголосувало за Геннадія Труханова – 51,64% або ж 138353 голоси виборців, друге місце посідає Олександр Боровик -   з результатом 24,78.% або 66387 голоси виборців. Третій в  перегонах – Едуард Гурвіц, який здобув підтримку   8,45% (22631виборців).

Анатолій Бойко, Голова Одеської обласної організації ВГО Комітет виборців України відзначає, що на волевиявлення виборців значний вплив чинили чисельні факти агітації з ознаками непрямого підкупу виборців кандидатами майже всіх партій, які за даними паралельного підрахунку голосів будуть мати своїх представників в Одеській міській раді. Окрім того, протягом усієї кампанії спостерігалось зловживання адміністративним ресурсом з боку правлячої партії, а також міського голови: використання для агітації міських цільових програм, а також проектів, фінансованих з бюджету міської ради, використання офіційних заходів   за присутності міського голови для агітації, розміщення агітаційних матеріалів на території та в приміщеннях будівель комунальної власності. Низька явка виборців на дільниці лише посилила ефект впливу діяльності кандидатів з матеріального заохочення виборців, а також відсутності розмежування статусів чинних депутатів міської ради, які мають доступ до ресурсів одеської громади і статусів кандидатів, на волевиявлення виборців.  

Опис методу спостереження:

У день виборів ОПОРА буде використовувати комплексну та інноваційну стратегію розташування спостерігачів на виборчій дільниці. Всього ОПОРА розподілить 623 спостерігачі відповідно до вибірки репрезентативної на всеукраїнському рівні та на рівнях кожного з чотирьох регіонів: Захід, Центр, Схід та Південь. Це дозволить системно оцінити якість проведення дня голосування та порівняти регіони один з іншим. ОПОРА також розгорне мережу PVT спостерігачів, щоб покрити всі виборчі дільниці у трьох містах: Харкові, Одесі та Дніпропетровську. У кожному з них PVT спостерігачі будуть оцінювати якість процесу та проконтролюють результати виборів міського голови та міської ради. Спостерігачі не будуть рахувати жодних документів особисто і не будуть запитувати виборців про те, як вони проголосували. PVT – це незалежне спостереження, яке проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію про точність офіційних результатів на виборах міських голів та місцевих рад у трьох містах.

Спостерігачі ОПОРИ з виборчих дільниць будуть передавати інформацію до Центру аналізу даних у Києві за допомогою структурованих коротких текстових повідомлень та телефоном. Центр аналізу даних складається з 20 операторів даних, 10 операторів критичних інцидентів та команди Адміністративного офісу. ОПОРА розробила складне програмне забезпечення, яке обробляє звіти спостерігачів та автоматично комунікує з ними відповідно до штучних інтелектуальних алгоритмів. Усі дані, отримані від спостерігачів, автоматично пропускаються через декілька тестів контролю якості і, якщо ці дані їх проходять, підлягають аналізу і включаються до результатів спостереження.

Поділитися