02 травня 2024 р. 10:58

Командир роти самооборони Криму отримав вирок за державну зраду

Олег Абалаков. Фото: "Первый крымский"

(Олег Абалаков. Фото: "Первый крымский")

В Україні Солом'янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому командиру 7-ї роти самооборони Криму.

Про це повідомив Центр журналістських розслідувань.

Зазначається, що засуджений визнаний винним в участі у незаконному воєнізованому збройному формуванні, зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України та державній зраді та засуджений до 13 років позбавлення волі. Відповідний вирок суд ухвалив 15 квітня. За інформацією ЦЖР, засуджено Олега Абалакова, який зараз представляється як доброволець козачого штурмового батальйону "Таврида".

У виданні доповіли, що Олег Абалаков вступив до лав "самооборони" та став командиром 7-ї роти 23 лютого 2014 року. Після цього Абалаков організовував діяльність роти щодо виконання завдань з охорони мітингів проросійських сил та захоплення адміністративних будівель у Сімферополі. Згідно з матеріалами справи, 26 лютого 2014 року під час мітингів біля будівлі Верховної Ради АРК у Сімферополі Абалаков дав вказівку озброєним бійцям своєї роти прибути на місце і розігнати проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і захопити приміщення. Під час незаконного референдуму про анексію Криму 16 березня 2014 року Абалаков організовував охорону на виборчих дільницях на території. Також він нагороджений окупантами медалями "За защиту Крыма" та "За возвращение Крыма".

Раніше повідомлялось про те, що Солом'янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому заступнику Сімферопольського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері. Після початку окупації Криму росією, навесні 2014 року, цей прокурор порушив присягу та пішов на співпрацю з загарбниками. 

Також йшлося про те, що за пособництво державі-агресору судитимуть помічницю "депутата з Криму". З вересня 2022 року громадянка України в Криму почала активно займатись "волонтерською діяльністю", спрямованою на підтримку збройних сил рф. 

Володимир Шкаєв

Поділитися