22 лютого 2024 р. 13:01

Катер назвали на честь лоцмана, який загинув від ракетного удару по Одещині

Фото: Колаж Інтент

(Фото: Колаж Інтент)

Адміністрація морських портів України перейменувала катер на честь лоцмана Сергія Суріна. Чоловік загинув у листопаді 2023 року під час російської атаки на один з одеських портів.

Про це  повідомили в Адміністрації морських портів України.

21 лютого на катері "Лоцман Сурін" підняли держаний прапор України. Під час церемонії голова АМПУ Юрій Литвин зазначив, що 8 листопада 2023 року, внаслідок ворожої атаки на цивільну портову інфраструктуру порту "Південний", під час виконання службових обов’язків загинув лоцман першого класу Сергій Сурін. 

"З цього дня, в якій би акваторії українських портів не працював катер, в ефірі завжди лунатиме ім'я лоцмана Суріна", — йдеться у повідомленні.

(Фото: Адміністрація морських портів України)

У церемонії взяли участь рідні загиблого, керівництво Адміністрації морських портів України та філії "Дельта-Лоцман". Родині Сергія Суріна передали фото катера та пам’ятні документи про присвоєння лоцманському катеру його імені.

(Фото: Адміністрація морських портів України)

Нагадаємо, 8 листопада російські військові запустили керовану авіаційну ракету Х-31П по Одеській області та поцілили у цивільне судно під прапором Ліберії. У момент удару судно заходило в один з українських чорноморських портів.

Внаслідок удару загинув лоцман, громадянин України Сергій Сурін, також 3 члени екіпажу — громадяни Філіппін — поранені, один з них ушпиталений. Ще один працівник порту отримав поранення.

Х-31П — ракета радянського виробництва, яка здатна летіти зі швидкістю 650-1250 км/год., має бойову частину вагою від 87 до 110 кг, довжину 4-5 метрів та орієнтовно коштує близько 550 тисяч доларів.

Раніше ми писали, що румунське судно зазнало пошкоджень внаслідок атаки російських військ у понеділок на український порт Рені в Одеській області, розташований лише за кілька кілометрів від румунського Галаца.

Ірина Глухова

Поділитися