02 травня 2024 р. 14:58

Викрито ще двох помічників окупантів, які залучали жителів Херсонщини до участі в псевдореферендумі

Фото: Херсонська обласна прокуратура

(Фото: Херсонська обласна прокуратура)

Підозрюється двоє жителів регіону, які залучали жителів Херсонщини до участі у псевдореферендумі.

Про це повідомили в пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

У дописі відомства йдеться про те, що за процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області двом жителям регіону заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Зазначається, що за даними слідства, підозрювані у вересні 2022 року добровільно увійшли до складу так званих "дільничних виборчих комісій", які готували проведення псевдореферендуму на території окупованих населених пунктів Бериславського та Скадовського районів. 56-річна жінка з переносною урною та бюлетенями здійснювала подворовий обхід потенційних виборців та вела облік місцевих жителів, які залишили позначки. 54-річний чоловік також ходив подвір’ями людей, агітував та залучав їх до "голосування".

Досудове розслідування здійснює УСБ України в Херсонській області. 

Раніше повідомлялось про те, що СБУ затримала весь склад однієї із "виборчих комісій" окупантів, яка діяла під час тимчасової окупації правобережної частини Херсонщини. Служби безпеки затримала ще дев'ятьох колаборантів, які співпрацювали з агресором під час окупації правобережжя Херсонщини. Усі вони входили до складу так званої "виборчої комісії № 826", яку рашисти створили у захопленому на той час Бериславському районі. Також встановлено особу очільниці псевдоустанови, яка наразі переховується від правосуддя на тимчасово окупованій частині території України.

Також йшлося про те, що на Херсонщині судитимуть трьох жительок регіону, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму. Розслідуванням встановлено, що обвинувачені ‒ мешканки Велетенське, Саблунівка та Музиківка Херсонської області.

Володимир Шкаєв

Поділитися