17 лютого 2024 р. 19:58

Мер Білгорода-Дністровського показав в Японії проєкт нового моста через Дністровський лиман

Фото: Віталій Граждан/Facebook

(Фото: Віталій Граждан/Facebook)

Білгород-Дністровський міський голова Віталій Граждан презентував в Японії проєкт нового мостовий перехід через Дністровський лиман.

Як повідомив мер, це сталося під час Японсько-Українського форуму сприяння економічному відновленню України в Токіо.

"Проєкт зацікавив потенційних інвесторів та мостобудівні компанії, зокрема з Туреччини, які реалізували десятки подібних інженерних споруд в Європі та Азії. Сподіваюсь, що цей проєкт буде обов'язково реалізовано у повоєнному відновленні України", - зазначив міський голова. 

Зазначимо, що під час міжнародної конференції "Відбудова України: Стратегічна роль Румунії" у грудні 2023 року були заявлені наміри про будівництво нового мосту через Дністровський лиман. 

Передбачається, що міст через Дністровський лиман зменшить відстань до Чорноморських і Дунайських портів для Румунії.

Наявний залізнично-автомобільний міст в Білгород-Дністровському районі закрили для руху через пошкодження. Навесні 2022 року російська армія чотири рази атакувала міст у Затоці, що проходить через Дністровський лиман і з’єднує південь регіону з материковою частиною України. Через міст також проходила дорога з Румунії, зокрема від порту Констанца.

Проїзд мостом через Дністровський лиман тимчасово неможливий, тож дістатися південної частини Одеської області можна лише трасою Одеса – Рені через Маяки.

Утім ідея будівництва нового мосту через лиман озвучувалася ще до вторгнення росії. Так у листопаді 2021 року нову концепцію автомобільного мосту через Дністровський лиман передав до Міністерства інфраструктури України автор передпроєктного концепту голова Асоціації архітекторів Одеси Володимир Халін.

За проєктом міст мав би пройти найвужчим місцем лиману. Його довжина становила б лише 4 тисячі 295 метрів. Архітектори пропонували розташувати його вище за наявний порт, щоб не перегороджувати акваторію. Це значно здешевило б будівництво, тому що не довелося б будувати великих прольотів, необхідних для судноплавства.

За приклад взяли естакадний Ересунський міст, який зв'язує Данію та Швецію. Будівництво одного погонного кілометра естакадного мосту на той момент приблизно розраховувалася архітектором від 20 до 30 мільйонів доларів.

Пропускна спроможність мосту передбачалась у 40 тисяч автомобілів на добу, а відстань від стародавнього Аккермана до обласного центру скоротилася б на 36 кілометрів. Середня висота мосту мала б становити 12,5 метра, судноплавний прогін заввишки 15 і завширшки 100 метрів. На південь від мосту планувалося будівництво яхт-клубу.

Кирило Бойко

Поділитися