13 лютого 2024 р. 11:08

Оновлено! Протест на кордоні: польські фермери заблокували ще один пункт пропуску

Фото: Rzeczpospolita

(Фото: Rzeczpospolita)

Сьогодні зранку польські протестувальники заблокували п'ять пунктів пропуску на кордоні з Україною. В чергах на території Польщі у бік України перебуває понад тисяча вантажівок. 

Про це заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону, пишуть Українські новини.

"Станом на зараз (блокують - ред.) п'ять пунктів пропуску", - сказав він.

За інформацією речника ДПСУ, ще вчора до 10:00 польські фермери блокували два напрямки: "Ягодин" і "Рава-Руська". А вже після 10:00 вони відновили блокування "Шегині" та розширили географію своїх дій на напрямках пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів".Він додав, що фактично, це п’ять напрямків, де на території Польщі блокується рух для вантажівок", - додав Демченко.

Демченко повідомив, що пропускається невеличка кількість вантажівок. Фактично за годину можуть пропускати по кожному з напрямків 1-2-3 автівки як в бік Польщі, так і на виїзд.

 "Все залежить від організаторів та учасників та їх бажання пропустити автомобілі через свої умовні місця, де вони блокують рух. На щастя, не блокується рух для інших категорій транспорту. Легкові автомобілі та автобуси вільно перетинають кордон в обох напрямках", - зазначив речник.

Оновлено: Сьогодні близько 14.00  польські фермери розпочали акцію протесту неподалік від пункту пропуску "Корчова", що навпроти українського – "Краківець". Це вже шостий пункт пропуску на кордоні з Україною, який заблокували протестувальники, повідомили у ДПСУ.

Українські прикордонники отримали інформацію від польських колег про те, що пікетувальники мають намір на 1 годину заблокувати рух вантажівок, які прямують в Україну.Блокування пасажирського транспорту не здійснюватиметься, - йдеться у повідомленні.

Наразі прикордонники України вживають заходів щодо відстеження ситуації, уточнення взаємодії зі польськими колегами щодо порядку подальшого пропуску вантажного автотранспорту.

Зазначимо, що 9 лютого польські фермери відновили блокаду кордону з Україною. Причиною блокування стало рішення Єврокомісії від 31 січня, яким пропонується продовжити скасування мит для українських товарів ще на рік.

Блокувальники вимагають відновити обов’язкові дозволи українським перевізникам для поїздки у ЄС та скасувати електронні черги на виїзд з України.

Одним із аргументів з боку блокувальників є те, що українці забирають роботу у польських перевізників. Бо без ліцензії їздять Європою.

Ірина Глухова

Поділитися